понеділок, 28 жовтня 2013 13:46

В Ізраїлі розкопали табличку з прокляттями на адресу римського солдата

Ізраїльські археологи під час розкопок римської вілли 3-4 ст. н.е. виявили свинцеву табличку з прокльонами, написаними давньогрецькою мовою.

Текст прокляття був написаний жінкою на ім'я Кирилла, вона зверталася відразу до декількох богів з проханням зробити покірним своїй волі чоловіка на ім'я Єнніс.

Судячи з усього, чоловік був противником жінки в судовій тяганині, і табличка повинна була знаходитися постійно поруч з ним. Тому табличку і заховали в будинку. Тому що крім цієї табличці на віллі була знайдена ще й печатка X римського легіону, який в цей час перебував в Єрусалимі, то виникає припущення, що Єнніс служив в ньому.

Частина перекладу таблички звучить приблизно таким чином: "Я б'ю і вбиваю, я захоплюють мову, очі і судову справу Єнні, я відчуваю гнів , лють..." , "ніколи не заперечував, не говорив і не робив проти волі Кирилли" .

Цікаво так само, що по допомогу в прокляття Кирилла звертається відразу до шести богів різних релігій, чотирьох грецьких: Плутона, Персефони, Гермеса, Гекати, одному шумерському - Ерешкігаля і одного гностичного божества Абракса. Так само в прокляття зустрічаються деякі слова, пов'язані з івритом.

Будинок, де була виявлена ??табличка, загинув в 363 в результаті землетрусу. Його розкопками займаються археологи під керівництвом Давида Бен-Амі та Яни Чехановец з Управління старовини Ізраїлю.

Подібного роду таблички з різноманітними магічними текстами були поширені в античний час і на території Північного Причорномор'я. Їх досить часто виявляють, особливо на некрополях. Імовірно, для посилення магічного ефекту, їх закопували в могильні горбки на кладовищі. Якщо врахувати, що більша частина богів, згаданих у "табличці Кирилли" з Єрусалима, так само належить до підземних - хтонічних божеств, то некрополь, напевно, вважався найзручнішим для цього місцем.

Зараз ви читаєте новину «В Ізраїлі розкопали табличку з прокляттями на адресу римського солдата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі