вівторок, 28 червня 2022 05:30

Україна відзначає День Конституції

Україна відзначає День Конституції
Конституція 1996 року заклала основи демократичного розвитку України Ілюстрація: cdu.edu.ua

Сьогодні Україна відзначає День Конституції. Основний закон держави прийняли 26 років тому в залі Верховної Ради.

Ті події отримали назву "Конституційної ночі". Депутати працювали безперервно майже добу, а статті для обговорення з трибуни зачитував депутат Михайло Сирота. Точилася гостра боротьба між комуністами та представниками інших політичних сил. По кожному спірному питанні, зокрема, щодо мови, символіки, Автономної Республіки Крим, приватної власності на землю, мусили шукати компроміс. Врешті за Конституцію проголосували 315 депутатів із 450.

Попри те, що Україна останньою з усіх пострадянських країн прийняла Конституцію, міжнародна спільнота назвала її однією з найдемократичніших у світі. Однак все частіше серед громадян можна почути критику в бік наявної Конституції та думки про необхідність прийняття нової. Чи потрібно це робити, Gazeta.ua висловив думку публіцист Сергій Грабовський.

"Конституція 1996 року дала крайнє потрібні положення про демократію, виборність і підзвітність влади, її розподіл. Заклала перспективи реформ, основи прав людини та правової держави, що і визначило наш подальший проєвропейський шлях, на відміну від інших пострадянських країн", – каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кучма вибирав між планами "піранії" та "акули". Які підкилимні ігри супроводжували ухвалення Конституції 1996-го

Деякі зміни та доповнення потрібні, але справа не в тексті Конституції, а в її дотриманні.

"Зараз Конституцією нехтують усі, починаючи від глави держави. І це сумно. Наприклад, у розділі 5 вказано, що на момент обрання президент має володіти державною мовою. У
Казахстані ухвалили закон про те, що кандидати в президенти мають скласти відповідний іспит. У нас цього не було. Записано, що чергові вибори президента проводяться в останню неділю березня п'ятого року повноважень президента. У нас було не так, але ж альтернативи не прописано.

Водночас стаття 106 пункт 28 дозволяє президенту створити в межах коштів держбюджету консультативні, дорадчі й інші органи та служби. Ми ж маємо повновладний Офіс президента. Його керівник Андрій Єрмак розмовляє з послами, хтось звідти навіть нагороди вручав. Офіс поводиться, як управлінська структура, хоча його повноважень у Конституції немає. Може займатися лише порадами й написанням інструкцій, а не представляти Україну на міжнародній і внутрішній арені. Це питання не стояло так гостро навіть за часів Януковича. Натомість у президента є Рада національної безпеки й оборони – серйозна структура. Її функції записані в Конституції. Керувати президент має тільки через неї. Якщо ухвалювати кращий Основний закон, потрібна політична еліта. Без неї навіть ідеальний лад не працюватиме", – наголошує.

Після Другої світової війни американці написали майже досконалу конституцію для Японії.

"При цьому 10 років тамтешня поліція була озброєна дерев'яними дубинками. В державі стояла американська армія, що стежила за дотриманням закону. Японія пройшла критичний період і увійшла в нормальний розвиток. Тому Україні теж потрібен перехідний період, який регламентуватиметься елітою, що має внутрішні чесноти. Десь років на 10–15. Без того що не роби, як не виписуй, а воно не діятиме, – підкреслює Грабовський.

У проморолику з нагоди 25-річчя з дня ухвалення Конституції України згадують базові права та свободи громадян нашої країни.

За даними соціологічних опитувань, більшість громадян не знає, про що йдеться в Конституції України. Лише 10% українців знають про свої права, закріплені в основному законі держави. Тому, за режисерським рішенням, статті Конституції загорнуті у вірші, що сприятиме запам'ятовуванню базових меседжів, закладених у Конституції України.

Зараз ви читаєте новину «Україна відзначає День Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі