пʼятниця, 26 липня 2013 12:22

Українська православна церква не відповідає викликам сучасності - історик

Українська православна церква не відповідає викликам сучасності - історик
Фото: zbruc.eu

Українська православна церква має бути відкритою до змін і викликів сучасності, тобто більше зорієнтуватися на соціальну активність.

Таку думку в коментарі УКРІНФОРМу висловила доктор історичних наук, професор Наталія Яковенко.

"Зараз вона (Українська церква) вийшла з Московського патріархату, але чи стане вона від цього частиною західної культури в широкому сенсі, мені сказати важко - це залежить від персоналій в цій церкві і від їх освіти", - вважає Яковенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хочеться сказати, що в цій країні ще нічого не почалося, але це буде спересердя"

Історик зазначила, що православна церква з її візантійськими корінням ніколи не була зорієнтована на соціальну активність, більше піклуючись про душі та побожність, - так було ще при її затвердженні та підйомі Візантії, і так традиційно залишилося на тих територіях, де вона домінує.

Певний процес наближення до "західних" стандартів у соціальному житті стався в 17 столітті за митрополита Петра Могили, але він був різко перерваний на початку 18 століття, коли Українська церква стала частиною Московського патріархату.

"Українська церква - я не ділю її на два або три патріархати, тому що автокефальний, Московський і Київський - це все одно православ'я того візантійського, постросійському типу, - успадкувала всі вади старого православ'я, яке не вміє впоратися в соціальному світі і в тих змінах, які раз за разом ламають цей соціальний світ. Чи зуміє Українська церква виробити нові стратегії і нову позицію перед викликами сучасності - я не знаю, я не футуролог. Дуже хотілося б, щоб це відбулося, але для цього Українська церква, повинна, так би мовити , "стати прозахідною" трошки більше, ніж це відбувається", - сказала професор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підручник історії України має бути написаний "без сліз і соплів"

Разом з тим, Яковенко вважає, що сьогодні Українська церква переживає "стрімкий підйом", який проявляється хоча б у тому, що множаться храми, і люди повертаються до віри.

"Цього не було в радянський час - згадаймо хрущовську хвилю закриття храмів і тотальне нехтування до віри, до релігійних цінностей, - нагадала Яковенко. - За 20 років незалежності це дуже стрімко змінилося. Але поставити храм - це ще не означає змінити доктринальні та соціальні основи церкви. Коли цю "матчастину" буде забезпечено, хочеться вірити, що в Україні, яка завжди була звернета обличчям до західної культури, це все-таки відбудеться. Але це дуже сильно залежить від освіченості кліру, тобто складу духовенства".

Зараз ви читаєте новину «Українська православна церква не відповідає викликам сучасності - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі