Ексклюзиви
пʼятниця, 19 жовтня 2012 17:53

"Я всіх закликаю писати інакше" - вийшла нова книга Наталі Яковенко

Автор: Фото: laurus.me
  До нової книжки чільного українського історика Наталі Яковенко ввійшли вибрані статті про формування ідентичностей, особливості світосприйняття, концепції правильної влади і шляхетського обов’язку в ранньомодерній Україні
До нової книжки чільного українського історика Наталі Яковенко ввійшли вибрані статті про формування ідентичностей, особливості світосприйняття, концепції правильної влади і шляхетського обов’язку в ранньомодерній Україні

18 жовтня відбулася презентація книги відомого історика Наталі Яковенко "Дзеркала ідентичності. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI – початку XVIII ст." у рамках міжнародної наукової конференції на пошану авторки "Ранньомодерна Україна: культура вибору versus вибір культури", що проходить 18–21 жовтня 2012 року у Києво-Могилянській академії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні святкують ювілей засновниці нової історичної школи

До нової книги Наталі Яковенко ввійшли вибрані статті про формування ідентичностей, особливості світосприйняття, концепції "правильної" влади і шляхетського обов'язку в ранньомодерній Україні: "Колективна ідентичність химерно і безмежно варіативно переплітається з ідентичністю персонального чи групового типу. В результаті свідомість людини постає як складний пасьянс, рівняння, перевантажене різного роду невідомими і змінними. Історикові тяжко дати раду з цим калейдоскопом ідентичностей, адже, на відміну від соціолога, він не може запропонувати своїм піддослідним анкету з питаннями. Ми приречені вести діалог лише з текстом джерела, який, крім зрозумілої неповноти, ще й обтяжений умовностями писемної та освітньої комунікації".

Авторка зазначила, що "Дзеркала ідентичності" про те ж, що і "Паралельний світ" (попередня книга Яковенко - Gazeta.ua), але називати книгу "Паралельний світ 2" не хотілося. Назва прийшла спонтанно: коли принесли уже останню верстку, то ідея народилася у душі, коли дзеркала залило водою.

Микола Томчук, представник видавництва "Laurus", зазначив, що співпраця з Наталею Яковенко дуже приємна насамперед тому, що авторка "не заважає видавати книжки".

"Хочете – читайте, не хочете – не читайте" – зазначила історик, і закликала українських колег писати критичні зауваги до її праці хоча б тому, що "Паралельний світ" отримав одиниці рецензій саме з українського боку, в основному авторами були іноземці. - Прошу реагувати, але попереджаю – в дискусіях теж маю трохи язик".

Наталя Миколаївна також висловила стурбованість, що українська наука до сьогодні не випручалася із залізних обіймів новоязу: "Я всіх закликаю писати інакше, а не тією однаковою мовою, коли авторів розрізняли тільки за обкладинкою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учню не потрібно говорити "в лоб": "Люби Україну" - Яковенко

Наталя Яковенко – доктор історичних наук, професор. Випускниця кафедри класичної філології Львівського університету, багатолітня завідувачка (2002-2012), а нині професор кафедри історії Києво-Могилянської академії, головний редактор часописів "Український гуманітарний огляд" та "Київська Академія". Авторка численних статей і книжок, зокрема "Українська шляхта з кінця XIV до середини XVII століття" (1993, 2008); "Паралельний світ. Дослідження з історії уявлень та ідей в Україні XVI–XVII століття" (2002; польський переклад – 2010); "Нарис історії середньовічної та ранньомодерної України" (1998, 2005, 2006, 2009; польський переклад – 2011, російський – 2012); "Вступ до історії" (2007). Досліджує соціокультурну історію України XVI–XVII століть, серед іншого – політичні, просторові й ціннісні уявлення її жителів, їхні життєві стратегії, релігійну свідомість і творчу адаптацію західних взірців шкільництва та письменства до українських реалій.

Зараз ви читаєте новину «"Я всіх закликаю писати інакше" - вийшла нова книга Наталі Яковенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути