вівторок, 19 лютого 2013 11:22

У Сирії вкрали 18 стародавніх мозаїк за мотивами "Одіссеї"

У Сирії вкрали 18 стародавніх мозаїк за мотивами "Одіссеї"
Римська фреска 1 століття до нашої ери на сюжет з "Одіссеї". Фото: lenta.ru

На північному сході Сирії під час незаконних розкопок викрали як мінімум 18 стародавніх мозаїк, на яких зображені сюжети з "Одіссеї" Гомера. Про це, як повідомляє Agence France-Presse, міністр культури Сирії лубу Мушавех розповіла в інтерв'ю газеті "Тішрін".

За даними міністерства, артефакти знаходяться на кордоні з Ліваном. Інші подробиці події глава відомства не повідомила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радикальні ісламісти підпалили мавзолей зі списку ЮНЕСКО

Через збройний конфлікт у Сирії, який триває з весни 2011 року, в країні наражаються на небезпеку предмети мистецтва та старовини. Зокрема, з музею міста Хама була вкрадена Армі позолочена бронзова статуя. Мушавех звернула окрему увагу на те, що міністерство культури стикається з певними труднощами при охороні "10 тисяч історичних місць по всій Сирії". Особливу небезпеку, за її словами, становлять незаконні розкопки.

При цьому Мушавех підкреслила, що сирійські музеї "добре охороняються", а найбільш цінні колекції перевезені в "дуже надійні місця".

У Сирії існує шість пам'яток всесвітньої спадщини ЮНЕСКО: історичний центр Дамаска і Алеппо, руїни Пальміри, давнє місто Босри, фортеця Крак де Шевальє, цитадель Саладіна і стародавні поселення на півночі країни. ЮНЕСКО закликало подбати про збереження культурної спадщини Сирії.

Сирія - не єдина країна, де через збройний конфлікт страждають предмети мистецтва. Так, в Малі радикальні ісламісти зруйнували пам'ятники, які входять до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зараз ви читаєте новину «У Сирії вкрали 18 стародавніх мозаїк за мотивами "Одіссеї"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі