понеділок, 25 лютого 2013 13:10

У Парагваї знайшли єзуїтську місію 17 століття, побудовану індіанцями

Автор: Фото: ultimahora.com
 

У департаменті Мисьонес, в містечку Санта-Марія-де-Фe, що в 250 км на південний схід від столиці Парагваю Асунсьйон, під час розкопок католицького храму, знищеного пожежею в кінці 19-го століття, випадково були знайдені уламки квадратних і восьмикутних плиток - свідків середньовічної епохи, коли на місці католицької церкви знаходилася єзуїтська місія, побудована ще в 1647-му році індіанцями гуарані.

Причиною розкопок стали пошуки єзуїтських скарбів, ініційовані місцевим науковим співтовариством. Тепер проект набув зовсім іншого значення, і на сьогодні прийнято рішення запросити в Санта-Марія-де-Фe іноземних фахівців та збудувати приміщення для роботи зі знайденим матеріалом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майстерню індіанського мідника знайшли у США

На прес-конференції, присвяченій незвичайній знахідці, було оголошено, що під час розкопок під землею виявлені два поверхи стародавньої споруди, похованої під фундаментом сучасної католицької церкви. Цілком імовірно, що, продовживши пошуки, вчені знайдуть ще чимало цікавих загадок.

Послідовники святого Ігнатія Лойли активно займалися місіонерським служінням в Парагваї. Отець Антоніо Бетанкур, місцевий священик, 40 років свого життя присвятив єзуїтської місії в Сан-Ігнасіо, говорить про те, що за останні 150 років на цій землі жило і працювало близько 500 тисяч єзуїтів. Це, за його словами, був досвід християнського життя з цивільними зобов'язаннями, що не має ні економічної, ні політичної підоснови. Понад 150 тисяч індіанців було навернені в християнство, багато з них пройшли навчання і стали великими скульпторами, художниками, ювелірами, музикантами, архітекторами та інженерами.

У Санта-Марія-де-Фe, наприклад, добре відомий італійський священик Джузеппе Брассанеллі, скульптор, роботи якого разом з творами його учнів-аборигенів складають одну з ключових експозицій в місцевому історичному музеї. Це прекрасні зразки мистецтва в стилі бароко, виготовлені з дерева - кедра і лапачо.

У 18-му столітті іспанським астрономом, єзуїтом Буенавентурою Суаресом, в Парагваї був побудований планетарій: вчений використовував для лінз телескопів кристали кварцу, знайдені ним на скелястих берегах річки Парана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На гватемальській кухні знайшли фрески майя

Серед єзуїтів були і літератори, наприклад, австрійський священик Антон геть Сепп де Сусалег, а також музиканти - як, наприклад, італійський композитор Доменіко Зіполі. І сьогодні, на руїнах Трініндада, в 400 км на південний схід від Асунсьйона, кожні вихідні влаштовується світлове шоу під музику Зіполі. Це цікавий туристичний атракціон, який переносить глядачів в епоху розквіту єзуїтських місій в Парагваї.

На даний час Міністерством культури надається всебічна підтримка з відновлення єзуїтських церков, монастирів і місій. Вигнання єзуїтів і руйнування створеного ними було таким же варварством, як і знищення культурної спадщини індіанців. У Сан-Косме-і-Даміан, в 50 км південніше від Санта-Марія-де-Фe, зараз відновлюється величезний єзуїтський храм, в минулому здатний вмістити близько 4000 чоловік під час літургії.

Зараз ви читаєте новину «У Парагваї знайшли єзуїтську місію 17 століття, побудовану індіанцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі