середа, 19 грудня 2012 13:01

Мексиканські археологи виявили череп "інопланетянина"

Археологи з мексиканського Національного інституту антропології та історії виявили при розкопках доіспанського поховання в південній частині штату Сонора дуже витягнутий і сплощений череп, який нагадує за формою голову інопланетянина з культового фільму "Чужий", повідомляє інтернет-видання Past Horizons Archaeology.

Індіанці доколумбових цивілізацій Південної і центральної Америки, зокрема, інки та майя, широко практикували процедуру деформацію черепа - голову немовляти поміщали у спеціальний верстат, в результаті чого дитина виростала з витягнутим і скошеним назад черепом. Деформований череп служив ознакою високого соціального статусу або належності до певної групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У місті ацтеків знайшли священне дерево Віцліпуцлі

Група під керівництвом Кристіни Ґарсії Морено (Cristina Garcia Moreno) з інституту антропології та її колеги з університету Арізони (США) виявили при розкопках на півдні Сонори, недалеко від селища Онавас, доіспанське поховання, вік якого складає близько 1 тисячі років.

Всього тут було виявлено 25 людських скелети, причому у 13 з них черепи носили сліди навмисної деформації. Крім того, у багатьох з них були особливим чином оброблені зуби. Серед похованих - кілька дітей і немовлят. Вчені відзначають, що їх рання смерть могла бути зумовлена ??саме невдалими спробами деформувати їхні черепи - дуже сильний тиск міг призвести до загибелі дітей.

Археологи відзначають, що їхня знахідка - перше свідчення існування культурної практики деформації черепів на території Сонори.

За словами Морено, раніше було відомо, що культури центральної Америки піддавалися великому впливу прибульців з півдня, і результати розкопок показують, що цей вплив заходив значно далі, ніж вважалося раніше.

Зараз ви читаєте новину «Мексиканські археологи виявили череп "інопланетянина"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі