четвер, 19 березня 2020 09:16

У Києві зібрався 100-тисячний мітинг

У Києві зібрався 100-тисячний мітинг
Українці влаштували мітинг. Фото: dsnews.ua

19 березня 1917 року в Києві пройшла 100-тисячна демонстрація українців. Люди вийшли з гаслами "Автономію Україні", "Вільна Україна у вільній Росії", "Хай живе вільна Україна з гетьманом на чолі".

Учасники мітингу зібралися на бульварі Тараса Шевченка та на Володимирській вул. біля університету. Люди несли транспаранти, портрети Тараса Шевченка та синьо-жовті прапори. Мітингувальники пройшлись до будівлі Міської думи на Хрещатику. Голова Центральної Ради Михайло Грушевський прочитав з балкону думи промову. Він закликав присягтись боротися за здобуття автономії України.

На Софійській площі відбулося Українське віче. Там виступили лідери українського руху Микола Міхновський, Микола Стасюк, Сергій Веселовський, Михайло Єреміїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почали видавати свідоцтва про громадянство

"Мета маніфестації 19 березня була осягнена: вона виявила наглядно й імпозантно, що українство — се не фікція в головах гуртка романтиків чи маніяків-інтелігентів, а жива сила, яка має силу над масами, їх рушає й підіймає", - писав Грушевський.

Центральна Рада 4 березня 1918-го ухвалила закон "Про реєстрацію громадянства Української Народної Республіки". Усі питання про надання громадянства УНР належали до компетенції Міністерства внутрішніх справ.

Зараз ви читаєте новину «У Києві зібрався 100-тисячний мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі