субота, 22 червня 2024 01:30

У фундаменті церкви знайшли старовинне послання

У фундаменті церкви знайшли старовинне послання
На Тернопільщині знайшли лист з 1937 року. Фото: "Стіна"

Старовинну записку знайшли будівельники під час ремонту церкви Воскресіння Христового у селі Бишки Тернопільської області.

Її поклали до банки й сховали 1937 року, у день закладення першого каменю під будівництво храму. Козовський Форум повідомив про це у Facebook.

До банки потрапила волога, але записку вдалося розгорнути з мінімальними пошкодженнями.

Храм заклали закладено 9 травня за участю Степана Городецького із села Урмань, Петра Пастуха із села Куропатники та Іллі Залуцького, який був священником у селі Бишки з 1917 по 1921 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реставратори виявили записку з інформацією про схованку золота

Священником у Бишках того часу був Микола Косович, який прожив із 1901 по 1941 роки. Він став жертвою більшовицьких репресій.

У записці йдеться, що зведенням храму керував архітектор Євген Нагорний. Будівництвом займався Омелян Косович, а солтисом села був Гринько Безкоровайний. Церковний комітет очолював Іван Федєчко. Також у записці є список усіх членів будівельного комітету.

"Звичайно, це були шановні люди, яких мало пам'ятати село. Завдяки цій знахідці хтось, можливо, знайде своїх предків", - йдеться у публікації.

Під час планового ремонту корпусу №2 Тязівської гімназії в Івано-Франківській області знайшли пляшку з листами 1929 року.

Послання залишили робітники. Вони закопали його під підлогою при завершенні будівництва.

Зараз ви читаєте новину «У фундаменті церкви знайшли старовинне послання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі