вівторок, 23 червня 2020 08:20

У будинки кримських татар заселили росіян

У будинки кримських татар заселили росіян
Депортація кримськотатарського народу тривала кілька тижнів. Автор зображення: Рустем Емінов

Повернення кримських татар на батьківщину почалося 23 червня 1990-го. За 4 наступні роки до Криму повернулися 20 тис. кримських татар - майже половина всіх, що жили тоді в СРСР.

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони СРСР №5859 "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року. Цей народ звинувачували у начебто масовій зраді та колабораціонізмі під час окупації Криму німецько-фашистськими окупантами. Бійці НКВС-НКДБ обходили помешкання кримських татар і оголошували ультиматум: негайно зібрати речі, взяти дітей і старих, вантажитися на транспорт і під конвоєм їхати до залізничних станцій.

20 травня 1944 року кримських татар у Криму не стало: їх відправили в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, в Марійську АРСР, на Південний Урал і в Костромську область. Дорога тривала кілька тижнів, під час неї людей майже не годували й не поїли. За дослідженнями кримських татар, жертв примусового переселення було 423 100. До Криму переселили 51 тис. людей, переважно росіян. Для проживання їм надали колишні оселі кримських татар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обмежили права корінних народів

Режим спецпоселення для депортованих з Криму народів (татар, греків, болгар, вірмен) скасували лише 1956 року. Їх звільнили з-під адміністративного нагляду, але права не повернули.

Верховна Рада СРСР 14 листопада 1989 року ухвалила постанову "Про визнання незаконними та злочинними репресивних актів проти народів, які зазнали примусового переселення, та забезпечення їхніх прав". За 4 наступні роки до Криму повернулися 20 тис. кримських татар - майже половина всіх, хто жили тоді в СРСР. Їхнє повернення супроводжувалося земельними конфліктами із переселеними на півострів людьми, які вже встигли освоїтися на новому місці проживання. 18 травня відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу.

Указ Президії ВР СРСР про кримінальну відповідальність за втечу з місць обов'язкового поселення осіб, висланих у віддалені райони Союзу в період війни, почав діяти 26 листопада 1948 року. Стосувався різних народів, що жили на теренах СРСР.

Зараз ви читаєте новину «У будинки кримських татар заселили росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі