пʼятниця, 08 червня 2018 20:35

Створили професійну українську армію

Створили професійну українську армію
Сергій Васильківський. Портрет гетьмана Петра Дорошенка Фото: runivers.ru

Петро Дорошенко став гетьманом обох берегів Дніпра 8 червня 1668 року.

Gazeta.ua пропонує цікаві факти про політика.

Петро Дорошенко першим створив професійне українське військо. Загони сердюків - аналог Національної гвардії, та компанійців сягали 20 ти тисяч і були головною ударною силою у війні з Варшавою та Москвою.

Дорошенко єдиний гетьман схвально і співчутливо оцінений Тарасом Шевченком. Самойлович, Брюховецький, навіть Богдан Хмельницький підлягали його критиці. Можливо це через політичне заслання.

Правнучкою Дорошенка від шлюбу з Агафією Єропкиною, була дружина Олександра Пушкіна ‒ Наталія Гончарова. Поет у 1833 році клопотався про відновлення каплиці над могилою українського гетьмана у Ярополці під Москвою.

У 1908 році Василь Пачовський присвятив Петру Дорошенку п'єсу "Сонце руїни". Головну роль у постановці зіграє Лесь Курбас, а Степан Чарнецький напише фінальну пісню "Ой у лузі червона калина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не діставали гармати і тонули човни - як пройшов останній бій на Чортомлику

За часів Богдана Хмельницького Дорошенко вів переговори з польською та швецькою стороною. За правління гетьмана Івана Виговського Петро Дорофійович активно діяв у війні з Московською державою 1659 року.

За своє правління Дорошенко брав участь у підписанні Підгаєцького (1667) та Бучацького мирних (1672) договорів Туреччини з Польщею. Вони визнавали українську козацьку державу. Гетьман не задовольнився цими угодами бо Поділля відійшло безпосередньо до Туреччини.

В 1663 році козацька держава розпадається на два гетьманати, розділені Дніпром. Після Чорної ради, лівобережним гетьманом стає Іван Брюховецький, а Правобережжя обрає Петра Дорошенка.

Андрусівське перемир'я 1667 року офіційно ділить Україну між польською та російською державами. На лівому березі розгорається антимосковське повстання. 8 червня 1668 року війська Петра Дорошенка переходять Дніпро. По вбивстві Брюховецького саме його проголошують гетьманом двох частин України.

Зараз ви читаєте новину «Створили професійну українську армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі