середа, 19 серпня 2020 13:16

Селяни підняли повстання

Селяни підняли повстання
1920 року на Київщині почалося повстання. Фото: facebook.com/medvyn.povstannia

19 серпня 1920 року почалося Медвинське антибільшовицьке повстання.

Напередодні до Медвина Богуславського району Київської області прибула делегація комуністів. Вона вимагала мобілізації селян до Червоної армії та здавання продуктового податку. Селяни спитали, чому приїжджі говорять російською. Ті назвали українську мову петлюрівською та пригрозили знищити її.

Уночі медвинці на чолі зі старшинами зібралися вдома в бандуриста Антона Митяя. Вирішили підняти повстання і тримати оборону села, доки на допомогу не прийде армія УНР.

Отаманом повстання став сотник Хома Сидоренко, начальником штабу Микола Василенко. Бандурист Митяй зайнявся пропагандою.

19 серпня комуністи знову зібрали селян. Замість того група озброєних повстанців заарештувала комуністів, роззброїла їх та з трибуни оголосила про початок повстання.

За 4 дні почалися піші наступи більшовиків на Медвин. Вони були неуспішні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві зібрався 100-тисячний мітинг

"Видобувають рештки майна з-під згарищ, переносять його до уцілілих хат, зносять під спалену церкву своїх убитих, але піддаватися червоним ще й думки не мають. Боронилися по-фаховому, чого не можна було сказати про 20-годинний наступ 2 полків червоної піхоти", - писав холодноярівець Юрій Горліс-Горський, який допомагав медвинцям.

Повстанців із села змогла витіснити лише регулярна армія на чолі з Семеном Будьонним. Люди перейшли в підпілля.

Збройний виступ солдатів полку ім. гетьмана Павла Полуботка розпочався в ніч на 18 липня 1917 року в Києві. Вояки прагнули проголосити незалежність України. Одним із приводів до повстання став компроміс між Центральною Радою та Тимчасовим урядом Росії, відомий як Другий універсал.

Зараз ви читаєте новину «Селяни підняли повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі