субота, 18 липня 2020 09:05

Невдоволені рішенням влади військові підняли повстання

Невдоволені рішенням влади військові підняли повстання
Вважали, що натхненником виступу був самостійник Микола Міхновський, однак не збереглось жодного офіційного документа, який би доводив це Фото: memory.gov.ua

Збройний виступ солдатів полку імені гетьмана Павла Полуботка розпочався в ніч на 18 липня 1917 року в Києві. Вояки прагнули проголосити незалежність України.

Одним із приводів до повстання став компроміс між Центральною Радою та Тимчасовим урядом Росії, відомий як Другий універсал.

Рушійну силу склали новобранці, які базувалися у селищі Грушки в передмісті столиці. Вони потерпали від нестачі продовольства, медикаментів, одягу. Тоді проходила українізація армії і чоловіки вимагали визнати їх 2-м Українським полком імені Павла Полуботка, але росіяни одразу хотіли відправити їх на фронт.

На переговорах між представниками уряду і полуботківцями 17 липня не було досягнуто жодного компромісу. Тоді представники Центральної Ради заявили, що не потребують підтримки полуботківців, адже очікують прибуття з фронту 1,5 млн вірних солдатів. Домоглися прийняття 1-м Українським полком імені Богдана Хмельницького спеціальної ухвали, яка постановила, що полк "не вважає полуботківців за своїх братів, відмовляє їм у допомозі і радить негайно виконати наказ - вирушити на фронт".

Тоді полуботківці розробили план виступу, який передбачав зайняття усі важливих військових та цивільних об'єктів Києва, зокрема банку, скарбниці, базарів, мостів, товарних станцій. Також вояки видали маніфест у якому заявили, що не бажають мати свободи лише на папері й приступають до встановлення порядку в Україні, визнають Центральну Раду, але виганяють зрадників і "кацапів" без її відома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корпус Павла Скоропадського придушив повстання на Вінниччині

Полуботківці розійшлися містом, займали установи, встановлювали караули, деякі з них чинили великі погроми. Повстанці заарештували навіть військового коменданта Києва, якого натомість швидко звільнили. Колони із українськими прапорами рушили до Будинку Центральної Ради, військові висували гасла негайного проголошення незалежності України, через що підбурювачем виступу називали самостійника Миколу Міхновського.

Реакція політиків була миттєвою. Вони скликали засідання уряду - Генерального Секретаріату і Українського генерального військового комітету, після чого домоглися зміни караулів полуботківців солдатами полку Богдана Хмельницького. Тоді ж було вирішено відновити порушений порядок. Полуботківців роззброювали та арештовували. Уже 20 липня, після сутичок у Грушках, вони погодилися скласти зброю.

За добу Центральна Рада визнала 2-й Український козацький полк імені Павла Полуботка окремою військовою частиною. Більшість солдатів майже одразу відправили на Румунський фронт, де у жорстоких боях вони зазнали великих утрат - від полку залишилось 5 чоловік. На фронт був відправлений і Микола Міхновський.

19 березня 1917 року в Києві пройшла 100-тисячна демонстрація українців. Люди вийшли з гаслами "Автономію Україні", "Вільна Україна у вільній Росії", "Хай живе вільна Україна з гетьманом на чолі".

Учасники мітингу зібралися на бульварі Тараса Шевченка та на Володимирській вул. біля університету. Люди несли транспаранти, портрети Тараса Шевченка та синьо-жовті прапори.

Зараз ви читаєте новину «Невдоволені рішенням влади військові підняли повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі