вівторок, 01 червня 2021 16:00

З вудками, велосипедами і прасками - як виглядали діти понад 100 років тому
14

Діти купаються в Атлантичному океані у Нью-Йорку
Афроамериканські діти вчаться прасувати
Діти на велосипедах
Діти граються з колонкою
Дівчинка з велосипедом у Бостоні, 1890-ті

1 червня у світі відзначають День захисту дітей. Започаткували для привернення уваги до проблем дотримання прав і охорони здоров'я дитини.

У давнину глави сімей мали право вбивати своїх дітей. Неповнолітніх могли бити та ув'язнювати. У XIX ст. дітей часто примушували працювати на заводах. Власники підприємств охоче брали їх, бо дітям можна було менше платити.

Під час Другої світової війни багато дітей втратили батьків, не мали належного піклування. Міжнародні організації намагалися привернути увагу до проблем неповнолітніх. У Парижі сесія Ради Міжнародної демократичної федерації жінок вирішила встановити Міжнародний день захисту дітей. Його вперше відзначали 1950-го в 51 країні світу.

1959 року ухвалили Декларацію прав дитини. Вона проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку. Декларація закликає батьків, громадські організації та уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День захисту дітей: як святкують в Україні

Генеральна асамблея ООН 1989 року прийняла Конвенцію про права дитини. Україна ратифікувала її 27 вересня 1991-го. Цей документ є частиною національного законодавства.

День захисту дітей визнали на державному рівні 1998-го. З того часу його відзначають розважальними заходами та концертами. Обговорюють питання захисту прав неповнолітніх.

Військові 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний яр" привітали Україну з Днем захисту дітей. Напередодні Дня захисту дітей протитанкові підрозділи бригади розважили учнів навчально-виховного комплексу в селі Хлібодарівка на Донеччині.

Зараз ви читаєте новину «З вудками, велосипедами і прасками - як виглядали діти понад 100 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі