вівторок, 30 березня 2021 08:20

Росія продала свою територію

Росія продала свою територію
Чек на купівлю Аляски, виданий 1 серпня 1868-го банком США. Фото: Національний архів США

У Вашингтоні 30 березня 1867-го підписали договір, за яким Росія продала США Аляску, Алеутські острови та острови у Беринговій протоці. Загальна сума угоди склала 7,2 млн доларів золотом. Зараз це понад $200 млн.

Аляску відкрили російські дослідники 1732-го. В середині ХІХ ст. там жили майже 10 тис. осіб. Чверть із них – росіяни, решта – корінні жителі, алеути й ескімоси. Утримання та захист Аляски обходився надто дорого царській Росії. США ще в 1854 році надіслали Росії пропозицію продати всі володіння. Торги велися через 12 років. На той час між державами були дружні стосунки.

У самій Америці в той час було мало охочих купувати величезну територію. Противники угоди називали її заповідником для білих ведмедів. Сенат США ратифікував договір лише більшістю в один голос. Але коли на Алясці були виявлені золото, і багаті мінеральні ресурси, ця угода була визнана головним досягненням президента Ендрю Джонсона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Франція продала частину своїх земель американцям

Підписання договору відбулось між двома сторонами у Вашингтоні. До США переходили весь півострів Аляска, берегова смуга шириною 10 миль південніше Аляски вздовж західного берега Британської Колумбії, Алеутські острови, архіпелаг Олександра, острови в Беринговому морі та інші дрібніші острови.

Загальна площа проданої сухопутної території – 1,5 млн кв. км. Також передавалося все нерухоме майно, колоніальні архіви, офіційні й історичні документи. 18 жовтня 1867-го на Алясці спустили російський прапор і підняли американський. США формально вступили у права володіння над величезною північноамериканською територією.

20 грудня 1803-го США купили у Франції Луїзіану. Це були землі в центрі континенту площею 2,1 млн. км кв. - четверта частина теперішньої території країни. Французам право на них дісталося від Іспанії за три тижні до продажу. Американці заплатили $15 млн.

Зараз ви читаєте новину «Росія продала свою територію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі