пʼятниця, 25 жовтня 2013 19:43

Премію Ґедройця присудили Ярославу Грицаку за книгу "про народження українського народу"

Премію Ґедройця присудили Ярославу Грицаку за книгу "про народження українського народу"
Фото: www.uainfo.censor.net.ua

Українського історика Ярослава Грицака нагороджено польською премією імені Єжи Ґедройця за книжку "Пророк у своїй вітчизні: Іван Франко і його спільнота", повідомляє "Польське радіо".

Секретар Капітули Премії імені Єжи Ґєджройця професор Івона Гофман зазначила, що "автор зображує Франка на фоні великих політично-історичних подій, на фоні пограниччя культур. Це книжка про народження українського народу. Важливо – і це ми брали до уваги, коли приймали рішення про те, кому буде вручено нагороду – що ця книжка вийшла на польський ринок у 70-ту річницю трагічних подій на Волині".

При цьому пані Гофман зауважила, що постать Франка є маловідомою у Польщі, хоча він є ключовою для українського народу постаттю.

Премія імені Єжи Ґєдройця вручається щороку за дослідження над спадщиною паризької "Культури" або за творче продовження ідеї Єжи Ґєдройця.

Єжи Ґєдройць – польський публіцист, громадський діяч, засновник і головний редактор часопису "Культура", що видавався у Парижі. Ґєдройць був активним прихильником польсько-української співпраці. З його ініціативи у Бібліотеці "Культури" з'явилася друком антологія української літератури 1917–1933 років "Розстріляне відродження".

Зараз ви читаєте новину «Премію Ґедройця присудили Ярославу Грицаку за книгу "про народження українського народу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі