вівторок, 14 червня 2016 14:00

Перше в Європі багаття запалили 800 тисяч років тому

Перше в Європі багаття запалили 800 тисяч років тому

Найдавніші ознаки використання на території Європи вогню знайшли в одній з іспанських печер.

Предки людей навчилися використовувати вогонь як мінімум мільйон років тому. Це вміння вони передали або принесли на Близький Схід, а звідти в Європу. Тут перше багаття загорілося близько 800 тис. років тому. Повідомляє Наука і Життя.

Його сліди виявили під час розкопок в іспанській печері Куева Негра дель Эстречо дель Ріо Кипар. Археологи знайшли тут понад 165 каменів і знаряддя зі слідами нагріву. Тут же виявили кістки. Їх нарахували 2,3 тисячі, частина з них була обпечена. Мікроскопічний і хімічні аналізи показують, що предмети піддали нагріванню до 400-600°С, а значить, вони побували у вогні.

Вчені відзначають, що вогонь міг "зайти" в печеру лише на 5-7 метрів від входу, а каміння та кістки зі слідами нагріву знайшли далі. Крім того, не схоже, щоб поруч зі входом в той час було багато сухої трави або гілок. Геологи говорять про те, що близько 800 тис. років тому зовсім поруч з печерою були річки та болота, а значить для природної пожежі там було дуже волого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тутанхамона розрізали на шматочки, а потім знову зібрали - дослідники

Як і на інших стоянках, де зафіксовано використання вогню, в іспанській печері знайшли знаряддя, які говорять про високу майстерність тих, хто їх зробив. Вони знали, який камінь або дерево потрібно вибрати, щоб розпалити багаття, - вважає Майк Уокер з Університету Мурсії.

Як повідомлялося раніше, міжнародній групі вчених вдалося прочитати текст на уламках Антикитерського механізму, який вважається найдавнішим з обчислювальних пристроїв.

Зараз ви читаєте новину «Перше в Європі багаття запалили 800 тисяч років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua