середа, 15 квітня 2020 12:34

Парашутисти висадилися на Північному полюсі

Парашутисти висадилися на Північному полюсі
Висадка парашутистів. Фото: vkursi.com

20 років тому, 15 квітня, на Північному полюсі приземлилися 22 українських парашутисти.

Приземлення відбулося в рамках експедиції "Україна — Північний полюс-2000", яка тривала з 4 по 21 квітня 2000 року. Її проводили, аби довести могутність авіації та спорту України.

Експедиція складалася з двох частин. Перша – висадження парашутистів з літака Іл-76МД на крижину Північного полюсу, що дрейфувала серед безмежних вод Північного льодовитого океану. Друга – переліт літака Ан-28 за аналогічним маршрутом із посадкою на ту ж крижину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися нові невідомі знімки рятувальної операції шатла "Аполлон-13"

У заході взяли участь 43 учасники: 22 парашутисти-десантники України, 6 членів екіпажу (пілоти й техніки) літака Ан-28 Центрального аероклубу (ЦАК) ім. О. К. Антонова Товариства сприяння обороні (ТСО) України, 11 членів екіпажу літака Іл-76МД Військово-повітряних сил Збройних сил України і група забезпечення - 4 особи.

Для експедиції задіяли 5 одиниць авіаційної техніки. До вильоту готувалися пів року. Парашутисти за 5 місяців тренувань стрибнули майже 2 тис. разів. Готувалися під час поганої погоди та з різними конструкціями парашутів. Крім досвідчених військових-десантників, у групі були учасниці юніорської збірної України з парашутного спорту Анна Покатілова і Юлія Закорецька.

08:00 15 квітня група вилетіла за маршрутом Хатанга - Північний полюс. Переліт тривав майже 3 год. Спершу літак зробив прохід над кригою на висоті 200 м із розгерметизацією десантного відсіку, щоб парашутисти на своїх висотомірах виставили точну висоту та увімкнули страхові прилади.

Стрибати почали за другим заходом. Робили це у складних метеорологічних умовах за повної магнітної аномалії. Навігаційні прилади були дезорієнтовані. Швидкість літака під час десантування - близько 350 км/год, температура за бортом була -50°С. Також швидкість вітру на крижині - 8-10 м/с, а температура – -35°С.

Зараз ви читаєте новину «Парашутисти висадилися на Північному полюсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі