понеділок, 22 квітня 2013 13:28

Науковці хочуть прочитати геном єгипетських мумій

Автор: Фото: Discovery Channel
 

Німецькі біологи навчилися виділяти ДНК з єгипетських мумій й показали, що їхній геном можна прочитати за допомогою технологій секвенування (визначення послідовності) наступного покоління. Робота науковців опублікована в журналі Journal of Applied Genetics, короткий про неї пише NatureNews

Під час дослідження вчені виділили ДНК із п'яти мумій, які зберігаються в музеї університету Тюбігена і, в якості додаткового контролю, двох скелетів з Болівії. Мумії належали людям, які жили у відносно пізні роки Стародавнього Єгипту - з 806 року до нашої ери по 124 рік нашої ери. Послідовність виділеної ДНК визначали за допомогою технології піросеквенування напряму - без специфічного збагачення тих чи інших ділянок методом ПЛР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останнього великого фараона Єгипту зарізала дружина

Науковцям поки що не вдалося прочитати досить фрагментів ДНК, щоб зібрати їх в єдиний геном, як зазвичай передбачає метод. Замість цього автори у своїй статті вирішили проаналізувати всі прочитані досі послідовності і пошукати в них цікаві фрагменти.

Так, ученим вдалося знайти в виділеної ДНК ділянки, які говорять проналежність досліджуваних єгиптян до поширеної в західній Азії спорідненої групи (гаплогрупі) I2. Крім того, в даних секвенування знайшлися шматочки ДНК збудників малярії та токсоплазмозу, а також послідовності нуклеїнових кислот сосни та ялини, - рослин, які використовувалися для бальзамування тіл.

Останнім часом біологам вдалося прочитати геноми декількох давніх людей, в тому числі "снігової людини" Отці, людини з Денисовський печери і саккакського мисливця. У всіх описаних досі випадках ДНК зберігалася в зразку при низькій температурі, що захищало її від руйнування. Багато вчених й нині сумніваються, що ДНК мумій, які зберігалися в теплих умовах Єгипту, має достатнє збереження для того, щоб з неї можна було б скласти повний геном.

Зараз ви читаєте новину «Науковці хочуть прочитати геном єгипетських мумій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі