вівторок, 27 серпня 2013 15:44

Написи у гробницях розповіли про екологію Давнього Єгипту

Автор: Фото: compulenta.computerra.ru
  Рукоять ножа зі слонової кістки, 3300-3100 роки до н. е.
Рукоять ножа зі слонової кістки, 3300-3100 роки до н. е.

Давньоєгипетські написи і зображення виявилися хорошим джерелом з історії тварин, а саме конгони і ориксов з сімейства парнокопитних. Дослідникам вдалося показати, що популяції цих ссавців ставали нестабільними одночасно зі значними зрушеннями клімату.

Шість тисяч років тому в Єгипті жило 38 великих ссавців, а сьогодні - всього вісім.

Висновки засновані на новій інтерпретації археологічних та палеонтологічних даних про староєгипетських ссавців, зібраних воєдино більше десяти років тому зоологом Дейлом Осборном.

"Дані здатні розповісти дивовижні історії, якщо порівняти їх з творами мистецтва та письмовими джерелами", - зазначає еколог Джастін Йікел з Університету Саймона Фрейзера (Канада).

Наприклад, 2 300 років тому філософ Аристотель згадував про те, що в сучасній йому Греції ще зустрічалися леви, хоча і рідко, і незабаром після цього звірі з'явилися в місцевому мистецтві в останній раз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мумію цариці Хапшетсут сховали від її зятя

Поєднавши дані про клімат і видах, вчені виявили, що три різких зниження співвідношення єгипетських хижаків і видобутку збіглися з раптовим приходом посухи.

Ці епізоди збігаються за часом з поворотами в житті народу близько 5,5 тис. років тому, а також у часи падіння Аккада на території сучасного Іраку (приблизно 4140 років тому) і Угаріта в Сирії (3100 років тому).

Вчені відзначають, що частка стабільних харчових мереж в Єгипті неухильно знижувалася і найсильніший спад відбувся в останні 200 років.

"Харчова павутина - величезна, заплутана мережа, - підкреслює фахівець з комп'ютерної екології Карл Беттігер з Каліфорнійського університету в Санта-Крузі (США), який не брав участі в дослідженні. - Запропонований підхід - хороший метод оцінки стабільної харчової мережі без точного знання про те, хто кого їсть, і з ще менш точними відомостями про структуру мережі в цілому ".

Фахівці стверджують, що вимирання в Єгипті не можна пояснити випадковістю. Вони також приходять до висновку, що присутність або відсутність того чи іншого виду не робило там великого впливу на взаємозв'язок у природі; це різко контрастує з тим, що спостерігається сьогодні в результаті, ймовірно, швидких змін, викликаних людською діяльністю.

"Екосистеми втратили запас потужності, - резюмує пан Йікел. - Ось чому зникнення всього лише одного виду нині здатне вплинути на стабільність всієї системи".

Зараз ви читаєте новину «Написи у гробницях розповіли про екологію Давнього Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі