неділя, 03 вересня 2023 08:35

На острові знайшли незвичайну прикрасу

На острові знайшли незвичайну прикрасу
Знайшли мармурову голову лева. Фото: news.rub.de

Мармурову голову лева знайшла група археологів на Сицилії.

Це може бути оздоблення храму, пише news.rub.de.

У ті часи мармур був рідкісним та дорогоцінним матеріалом. Голова лева добре збереглася і все ще є незавершеною.

"Ми поки не можемо сказати, чи призначалася вона для відомого храму у Селінунті, чи для іншого, досі невідомого храму", – сказав очільник групи археологів Джон Альберс.

Статуя є симом, жолобком для стікання води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На острові знайшли древній вівтар

"У той час як цю прикрасу виготовляли з теракоти, особливо в VI столітті до нашої ери, перші сими, зроблені з каменю, знайдені вже в V столітті до нашої ери", – вказав науковець.

Ця сима незавершена. Відсутня задня частина гриви лева, нема оздоблення у верхній частині плити.

"Завдяки такому стану знахідка також дозволяє нам краще зрозуміти процеси виготовлення таких архітектурних творів. Оскільки знахідка походить одночасно з портової зони і безпосередніх околиць ремісничого кварталу Селінунте, вона дозволяє нам зробити подальші висновки про торговельні контакти міста і технічні навички стародавніх мешканців Селінунте", – пояснив Альберс.

Під час реставрації римського мавзолею Августа виявили рідкісний камінь, що позначав давні кордони міста. Останній подібний знаходили 100 років тому. Камінь датували правлінням імператора Клавдія - 10-54 рр. н. е. Він був закопаний у землю на місці сімейної гробниці з рештками самого Клавдія.

Зараз ви читаєте новину «На острові знайшли незвичайну прикрасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі