субота, 19 жовтня 2024 01:30

На острові знайшли древню будівлю з мозаїкою

На острові знайшли древню будівлю з мозаїкою
На Сицилії виявили римську мозаїку. Фото: Johannes Bergemann

Будівлю римської доби знайшли археологи поблизу міста Віцціні на Сицилії.

Вони провели геофізичне дослідження, яке дало змогу локалізувати споруду без розкопок. Про це пише Arkeonews.

Будинок датується I-IV століттями нашої ери. Він має мозаїчну підлогу. Це відкриття є частиною ширших розкопок римського села. Воно розташовувалося на висоті майже 500 м і займало близько 15 гектарів.

Група дослідників з Геттінгенського університету на чолі з професором Йоганнесом Бергеманном понад два десятиліття вивчає це місце.

Вони виявили залишки будівлі розміром 30 на 13 м, розташованої безпосередньо під поверхнею. Всередині була велика кімната зі складною мозаїчною підлогою, що покривала майже 100 кв.м. Чстина мозаїки була пошкоджена внаслідок сільськогосподарської діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли незвичайну мозаїку

"Подальші виміри показали наявність сусідніх споруд, що свідчить про те, що люди жили в цій місцевості з II по VI століття нашої ери. Архітектурні особливості, такі як покриті ліпниною колони і облицьовані мармуром водойми, а також розкішна кераміка, були подібні до знахідок із Помпеїв, що демонструє витонченість життя того періоду", - сказав професор Бергеманн.

Відкриття надає цінну інформацію про римську систему поселень на Сицилії. Село, поряд з іншими сільськими поселеннями та віллами, замінило давньогрецькі міста в період римського панування.

Ці поселення займалися масштабним сільським господарством, яке було частиною великих торгівельних мереж Римської імперії. Уздовж південного узбережжя Сицилії з'явилася велика кількість невеликих складських будівель, пов'язаних між собою дорогами, що сприяло ефективній торгівлі.

Археолог-аматор Вольфганг Херкт виявив скарб кельтських монет у землі Бранденбург на північному сході Німеччини.

41 золоту монету створили понад 2 тис. років тому. Це перший відомих кельтський золотий скарб у Бранденбурзі.

Зараз ви читаєте новину «На острові знайшли древню будівлю з мозаїкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі