четвер, 17 жовтня 2024 04:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Путіну буде важко виграти війну на виснаження - ISW

Путіну буде важко виграти війну на виснаження - ISW
Стратегія Путіна на виснажливу війну з Україною може не виправдатися. Фото: eastnews.ua

Російський диктатор Володимир Путін переконаний, що його армія зможе виграти війну на виснаження.

Однак ці плани можуть зазнати нищівної поразки. Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ хоче витіснити ЗСУ з Курщини до погіршення погоди - ISW

Аналітики зазначають, що Путін і російське військове командування зобов'язали російських військових упродовж року вести наступальні дії вздовж лінії фронту на сході та північному сході України. Ця кампанія покликана виснажити Збройні сили України та не дозволити їм накопичити силу для контрнаступу.

Теорія перемоги Путіна ґрунтується на тому, що війська РФ будуть проводити послідовні наступальні операції до нескінченності, зазначають аналітики.

"Однак ці виснажливі штурми, ймовірно, настільки погіршать стан російської живої сили і техніки, що російські війська будуть змушені знизити темпи наступу принаймні на окремих ділянках фронту. Це дозволить ЗСУ позмагатися та, ймовірно, перехопити ініціативу на полі бою на цих територіях", - йдеться у звіті.

Аналітики також припускають, що середньо- і довгострокові обмеження військового потенціалу та військово-промислового виробництва Росії, підірвуть здатність країни підтримувати послідовні наступальні операції.

"Російські наступальні операції в Україні призвели до суттєвих технічних втрат, особливо бронетехніки. І військово-промислові потужності, ймовірно, не зможуть замінити ці втрати у середньостроковій та довгостроковій перспективі. Росія наразі покладається на відновлення великих, але обмежених запасів техніки часів СРСР, щоб замінити суттєві втрати в Україні. І ці запаси дедалі швидшими темпами виснажуються", - йдеться у звіті.

В ISW також нагадали, що Росія використовує партнерські відносини з Північною Кореєю та Іраном для придбання боєприпасів і військової техніки, а також співпрацює з Китаєм для придбання критично важливих компонентів для оборонного виробництва. Однак ці міжнародні закупівлі не зможуть задовольнити всі потреби Росії для війни в Україні.

Крім того, Росія вичерпує резерви добровольців, які бажають служити і брати участь у війні.

"Російська влада занепокоєна тим, що поточні зусилля з набору добровольців демонструють дедалі менші результати. Та що Путін, як і раніше, прагне уникнути ще одного часткового мобілізаційного призову резервістів на тлі проблем з формуванням Збройних сил", - йдеться у звіті.

Останнім часом російські війська збільшили кількість наступальних операцій. Зокрема, тиснуть на Курахівському напрямку.

Найбільшу активність загарбники зберігають біля Цукуриного, Новоселидівки, Гірника, Георгіївки та поблизу Водяного. Двадцять шість ворожих штурмів відбито Силами оборони станом на 16 жовтня. Бої не вщухають.

Усього з початку доби відбулося 112 бойових зіткнень на всій лінії фронту.

Зараз ви читаєте новину «Путіну буде важко виграти війну на виснаження - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі