вівторок, 17 жовтня 2023 12:28

Україні нав'язали невигідну угоду

Україні нав'язали невигідну угоду
Юрась Хмельницький підписав "Переяславські статті" 17 жовтня 1659-го Фото: dt.ua

Москва нав'язала Україні "Переяславські статті" 17 жовтня 1659-го. Документ суттєво обмежував автономію козацької держави під протекторатом Московії. Підписав його новообраний гетьман Юрій Хмельницький.

Московія звинуватила українців у зраді Березневих статей 1654-го діями гетьманів Богдана Хмельницького та Івана Виговського. У них московити обіцяли провідникові національно-визвольної війни воювати з Річчю Посполитою до перемоги, але дотримувалась угоди лише 2 роки. Тоді у війну проти Польщі вступили шведи, які були також ворогами росіян. Сторони уклали за спинами козаків Віленське перемир'я, спрямоване проти Швеції. Москва припинила бойові дії та зрадила українців. Окрім цього, українських козаків на чолі з Іваном Золотаренком московити використовували для приєднання земель Білорусі. Сам Хмельницький змушений був укласти союз із Швецією та Трансільванією й після чого одразу оголошений "зрадником царя".

Наступний гетьман Іван Виговський відновив союз із Польщею. Це не сподобалось Москві й та направила велику армію для захоплення Лівобережної України та пограбування міст. Гетьману вдалося розгромити її під Конотопом 1659-го, однак перемогою скористатися не зміг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гетьман Хмельницький підписав союзний договір із Московією

Його наступником обрали молодого Юрія Хмельницького, який знову встав на бік Москви. Українці прагнули відродити попередні угоди та виправити несправедливі пункти. Але гетьману підсунули 19 пунктів сфальсифікованих "Березневих статей", які він підписав.

Згідно з новою угодою, козакам заборонили переобирати гетьмана без дозволу царя. Українці позбавлялись права міжнародних відносин із іншими державами, не могли самостійно вступати у війни з ними. Козаки мали з'являтись на перший поклик російського царя. Московські війська розквартировувались в Україні за кошти місцевого населення. Київська митрополія мала підпорядковуватись Московському патріархату.

Цар вимагав видачі родини Виговського, якого ненавидів за поразку на Лівобережжі. Ці події призвели до розколу в Україні та початку громадянської війни за підтримки різних держав.

Битва під Конотопом між українсько-татарськими та московськими військами розпочалась 7 липня 1659-го. Тоді під час московсько-української війни війська гетьмана Івана Виговського завдали нищівної поразки московським військам князя Олексія Трубецького.

Зараз ви читаєте новину «Україні нав'язали невигідну угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі