пʼятниця, 14 червня 2024 01:30

На острові розкопали стародавній лабіринт

На острові розкопали стародавній лабіринт
На Криті знайшли древню будівлю. Фото: Міністерство культури Греції

Велетенську круглу споруду віком 4 тис. років знайшли археологи на вершині пагорба на острові Крит.

Це поставило під загрозу будівництво нового аеропорту, повідомляє Phys.org.

Споруда належить до мінойської цивілізації Криту.

"Руїни лабіринту площею 1800 квадратних метрів, дивлячись зверху, вони нагадують гігантське автомобільне колесо", - кажуть у Міністерстві культури Греції.

На місці розкопок мали збудувати радіолокаційну станцію нового аеропорту біля міста Кастеллі. Його відкриття заплановане на 2027 рік. Передбачається, що він замінить другий за величиною аеропорт Греції в Іракліоні та розрахований на обслуговування до 18 млн осіб щороку.

Призначення лабіринту поки невідоме. Співвіднести його з відомими мінойськими спорудами поки що неможливо.

Будівля оточена вісьмома ступінчастими кам'яними стінами заввишки до 1,7 м. Її внутрішня структура була поділена на дрібніші приміщення. Лабіринт міг мати неглибокий конічний дах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкопали жіночу прикрасу, якій понад 4 тис. років

Знахідка не використовувалася як житло. Всередині виявили багато кісток тварин. Споруда використовувалася між 2000 та 1700 роками до нашої ери. Її збудували у період, коли будувалися перші палаци Криту.

"Ймовірно, його періодично використовували для ритуальних церемоній, що включають вживання їжі, вина та можливо підношень. Його розмір, архітектурне планування та ретельне будівництво зажадали значної праці, спеціалізованих ноу-хау та надійного централізованого адміністрування", - йдеться у заяві.

Для станції радіолокацій виберуть інше місце.

Біля міста Петрас на грецькому острові Крит археологи знайшли кілька багатих поховань віком 4-4,5 тис. років. В одному з них були останки чоловіка, поруч із якими лежав короткий бронзовий меч. Пізніше до поховання чоловіка "підселили" останки знатної жінки. Її поховали з цінностями: намистинами з золота, зі срібла, кришталю, сердоліку та яшми. Археологи зробили висновок, що припалацове кладовище в Петрас було найбільшим мінойським некрополем Крита.

Зараз ви читаєте новину «На острові розкопали стародавній лабіринт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі