четвер, 22 лютого 2024 01:30

На бронзовій руці виявили напис давньою мовою

На бронзовій руці виявили напис давньою мовою
Знайшли приклад васконської мови. Фото: Arkeonews

На "бронзовій руці" віком 2 тис. років знайшли напис древньою мовою.

Це може бути найдавніший і найдовший з відомих прикладів васконської мови, повідомляє Arkeonews.

Бронзову плиту у формі руки знайшли на півночі іспанського регіону Наварра 2021 року. Її довжина - 14,5 см. На ній виявили написи довжиною у 40 см. Вони розподілені по чотирьох лініях.

Текст інтерпретували як прохання про удачу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли докази існування таємничої цивілізації

"Рука мала б виконувати ритуальну функцію: або для залучення удачі, або як підношення місцевому богу чи богині удачі", – розповів співавтор дослідження Маттін Айестаран.

Археологи ідентифікували цю мову як васконську. Вона має зв'язок із сучасною баскською мовою. На артефакті знайшли баскське слово "удача".

Васкони були доримським народом, який жив у західних Піренеях й у деяких частинах іспанських регіонів Ла-Ріоха та Арагон. Раніше вважалося, що вони не мали свого письма. Але знахідка доводить, що це не так.

Неподалік іспанського міста Сарагоса археологи розкопали тисячолітнє ісламське кладовище та виявили більш як 400 давніх гробниць.

Відомо, що війська арабів і берберів, прозвані маврами, вторглися на Піренейській півострів та захопили його 711 року. Знахідка доводить, що в Таусте існувало велике ісламське поселення майже із самого початку присутності мусульман в Іспанії.

Зараз ви читаєте новину «На бронзовій руці виявили напис давньою мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі