понеділок, 13 квітня 2020 11:33

Мітинг сепаратистів закидали яйцями

Мітинг сепаратистів закидали яйцями
Мешканці Запоріжжя закидали місцевих прибічників "русского мира" яйцями Фото: zanoza-news.com

Проросійський мітинг оточили та закидали яйцями у Запоріжжі 13 квітня 2014-го. Відбулася "Яєчна неділя".

Того дня на місцевому майдані організували святкування Вербної неділі за національними традиціями. Паралельно на Алеї слави, неподалік Запорізької міської ради, відбувався мітинг прибічників "русского мира". Окрім георгієвських, вони надягли стрічки у вигляді російського триколору та закликали до створення ЗНР. Щоб запобігти цьому, патріотично налаштовані городяни на чолі із жінками рушили на місце події. До них приєднувалися молодь, представники "Правого сектора" та перехожі.

Майже одразу розпочалися невеликі сутички, які міліції вдалося стримати, утворивши навколо антимайданівців кільце. Патріоти оточили сепаратистів та пильнували спровокування кривавої бійні для російського ТВ. У ході переговорів сторони дійшли згоди, що проросійським дадуть коридор, але за умови, що складуть усі провокативні речі та вийдуть у місто вулицею Незалежної України. Символіку лишати відмовились. Тоді їх знову оточили та почали закидувати яйцями, борошном й іншими продуктами, дозволяючи виходити жінкам. Рятувалися від "бомбардувань" за допомогою парасольок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затримала сепаратиста, що закликав створити "Запорізьку народну республіку"

Щогодини до акції із яйцями долучалися й інші містяни, показуючи, що не бажають Донецького та Луганського сценарію для Запоріжжя. Попри спроби легко провчити сепаратистів, не обійшлося і без провокацій - окрім яєць, у проросійських мітингарів подекуди летіло каміння, застосовувалися газові балончики, а один із автозаків, яким намагалися їх вивезти, підпалили. Деякі мітингарі отримали травми та були поранені. Остаточно вийшли під супроводом самооборони.

З того часу в Запоріжжі не відбулося жодного мітинга за "русский мир".

За день до цього, 12 квітня 2014 року, проросійські бойовики захопили місто Слов'янськ Донецької області. З цієї дати почалося силове протистояння на Донбасі між українськими військовими та незаконними збройними формуваннями сепаратистів, підконтрольними Росії.

Захоплення Слов'янська ретельно готувалося сепаратистами під керівництвом російських кураторів. Велася попередня агітаційна робота серед місцевого населення через російські ЗМІ. Зокрема, дискредитувалися дії української влади та військових.

Зараз ви читаєте новину «Мітинг сепаратистів закидали яйцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі