пʼятниця, 18 травня 2018 08:56

Кримських татар вивезли з півострова за 2 дні - сьогодні згадують жертв геноциду

Кримських татар вивезли з півострова за 2 дні - сьогодні згадують жертв геноциду
У операції по виселенні кримських татар взяли участь 32 тис. чекістів Фото: jnsm.com.ua

Операція з депортації кримських татар розпочалась 18 травня 1944 року. Протягом трьох днів з Криму виселили 180 014 осіб. Сьогодні відзначають День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Депортація кримськотатарського населення розпочалася 18 травня 1944-го о 3:00 і завершилася 20 травня. В операції взяли участь 32 тис. співробітників НКВД. Депортованим давали на збори від кількох хвилин до півгодини. Дозволяли брати з собою особисті речі, посуд, побутовий інвентар та провізію. Більшість змогли взяти з собою по 20-30 кг речей та продуктів, повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Переважно все майно залишилося і було конфісковане державою. Зафіксовані численні випадки мародерства. Протягом 2 днів кримських татар звозили машинами до залізничних станцій Бахчисарая, Джанкоя та Сімферополя, звідки ешелонами відправляли на схід. Для перевезення використали 67 поїздів.

6 тис. мобілізованих військкоматами протягом квітня-травня кримськотатарських юнаків окремо відправили на наряди Головного управління формування резервів до Гурьєва – тепер Атирау в Казахстані. Ще 5 тис. кримських татар заслали на роботи до таборів тресту "Московуголь". Разом вигнали з Криму за перші два дні 191 044 осіб. Близько 30 тис. з них - загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Анкарі пройшов мітинг-реквієм кримських татар

Майже 6 тис. чоловік звинуватили у співпраці з німцями і заарештували. Вони потрапили до ГУЛАГу і в подальшому не враховувалися в загальних зведеннях про вигнанців.

25 червня 1946 року Крим був позбавлений статусу автономії та перетворений на звичайну область РРФСР. Протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви.

11 травня 1944 року державний комітет оборони СРСР прийняв історичну постанову № 5859 про виселення кримських татар із Кримської автономної радянської соціалістичної республіки в Узбецьку соціалістичну радянську республіку.

Радянські каральні органи розпочали підготовку масштабної операції з виселення кримськотатарського населення з півострова ще задовго до прийняття рішення вищим військово-політичним керівництвом про її проведення. Підставою для депортації у документі вказували: "У період Вітчизняної війни багато кримських татар зрадили Батьківщину, дезертирували із частин Червоної армії, які обороняли Крим, і переходили на бік противника, вступали у сформовані німцями добровольчі татарські військові частини, які боролися проти Червоної армії...". До 1 червня 1944 року кримські татари отримували статус "спецпоселенців".

Зараз ви читаєте новину «Кримських татар вивезли з півострова за 2 дні - сьогодні згадують жертв геноциду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі