вівторок, 13 серпня 2013 12:49

Калігула не був збоченцем і тираном, його обмовили наступники?

Автор: Фото: commons.wikimedia.org
  Повне ім'я імператора на момент смерті: Гай Цезар Август Германік, також відомий під своїм агноменом (прізвиськом) Калігула
Повне ім'я імператора на момент смерті: Гай Цезар Август Германік, також відомий під своїм агноменом (прізвиськом) Калігула

Ім'я римського імператора Калігули стало синонімом жорстокості й тиранії. Його використовують повсюдно, приклеюючи ярлики багатьом політикам. Але чи справді Калігула був нелюдом і божевільним чи все-таки він став жертвою наклепу?

Спочатку грецьке слово "tyrannos", від якого походить сучасна "тиранія", не мало негативного відтінку і означало правління однієї людини, незалежно від того, була вона доброю чи поганою, пише BBC.

Сучасне уявлення про тиранію з'явилося 2 тисячі років тому. Всі її елементи склалися в єдине полотно під час правління третього римського імператора Калігули. Він був убитий в 41 році нашої ери, не доживши до 30 років.

І до Калігули правили вкрай жорстокі монархи та деспоти. Але ніхто з попередників повною мірою не відповідав сучасним уявленням про нещадного тирана.

Римські історики дуже любили розповідати про його жахливу поведінку. Він став для них втіленням тиранії, і через півстоліття один непопулярний імператор отримав прізвисько "лисий Калігула".

Дивацтва імператора, які приписують йому сьогодні, становить великий список - його пристрасть до взуття, його манія величі, садизм, сексуальні збочення (включаючи, як вважають, інцест з усіма трьома сестрами) і дивні, м'яко кажучи, відносини з тваринами. Відомо, що однією з його геніальних думок було призначити свого коня консулом - головною посадовою особою в імперії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Точна дата розп'яття Христа і "безумство" Калігули - виявили раніше невідоми глави "Історії" Тацита

Але які з шокуючих історій відповідають дійсності, встановити дуже складно. Чи справді він змушував чоловіків дивитися на страту своїх синів, а потім запрошував на бенкети, де вони повинні були жартувати й сміятися? Чи справді він відправився в храм Кастора і Поллукса на римському форумі й чекав, поки римляни почнуть йому поклонятися?

Всупереч всім очікуванням один кембриджський археолог вважає, що знайшов сліди великого мосту, який Калігула, імовірно, побудував між своїм палацом і храмом Юпітера, щоб йому було простіше спілкуватися з божеством.

Тому уявлення про Калігулу як про приємного молодика, про який просто погано говорили, було б не цілком виправдано.

Але й висновок про жахливу жорстокості імператора не настільки безперечний, як прийнято вважати.

Історик Мері Бірд сумнівається, що Калігула був такою жахливою та збоченою особистістю.

Є кілька свідчень сучасників часу його правління, і ні в одному з них немає згадок про жахи, які зустрічаються в пізніших текстах. У них нічого несказано про інцест з сестрами. І в одному незвичайному описі, яке залишив високопоставлений посол з Юдеї, Калігула постає таким собі похмурим жартівником, але не більше.

Він жартує з іудеями з приводу їхньої заборони на вживання в їжу свинини (зізнаючись, що сам не любить баранину). Але думки імператора в той момент були далекі від делегації заморських гостей. Він саме планував шикарний ремонт однієї зі своїх резиденцій і вибирав нові картини та дороге скло.

І навіть найбільш екстравагантні спогади про імператора, написані Светонієм 80 років після його смерті, не настільки екстравагантні, як здаються.

Якщо прочитати текст уважно, то стане очевидно: у ньому немає опису того, що робив Калігула, зате дуже багато переказів того, що про нього говорили.

Історія про те, що одного разу бабуся імператора знайшла його в ліжку з власною сестрою, - всього лише байка. І жоден римський автор, наскільки нам відомо, ніколи не згадував, що він хотів призначити коня консулом. Вони лише пишуть, що ходили подібні чутки.

"Можна припустити, що вся ця історія - не більше, ніж жарт. Сама я думаю, що в якийсь момент роздратований імператор кинув аристократам щось на кшталт: "Від вас ніякого толку, я коня свого призначу консулом - і то гірше не буде!", - вважає Мері Бірд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золота монета з Калігулою виявлена ??на Кіпрі

Історія про божевілля імператора, можливо, народилася з схожого жарту.

Правда полягає в тому, що з плином часу в масовій свідомості образ Калігули ставав все більш жахливим. І можливо, ми навіть більше, ніж давні римляни, постаралися, щоб він став втіленням образу деспотичного тирана.

Калігула був убитий в результаті кривавого перевороту, всього чотири роки після того, як зійшов на трон. Вбивство частково й пояснює його жахливу репутацію. Ті, хто правив після нього, вдалися до пропаганди, щоб очорнити його ім'я і виправдати переворот.

Набагато важливіше питання, хто і що послідували за смертю Калігули. Його вбили в ім'я свободи, і кілька годин здавалося, що Стародавній Рим вирішив більше не загравати з режимом, де править одна людина, і поверне собі демократію.

Але потім один з охоронців палацу знайшов дядька Калігули Клавдія, який ховався за портьєрою, і проголосив його імператором. У роботах сучасних авторів він постає досить симпатичним, трохи незграбним і педантичним правителем.

Але праці стародавніх істориків малюють інший образ. У них Клавдій - такий же автократ, як і його попередник. Римляни думали, що отримають свободу, а отримали те ж саме.

Зараз ви читаєте новину «Калігула не був збоченцем і тираном, його обмовили наступники?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі