четвер, 14 листопада 2013 16:17

Фігурка кабана розкриває таємницю давньої писемності індусів

Автор: Фото: The Art Newspaper
  Мідна фігурка з написом
Мідна фігурка з написом

У місті Хері Гуджар на півночі Індії було знайдено мідну фігурку з паралельним написом ієрогліфічним індським письмом та пізнішим складовим письмом брахмі, повідомляє The Art Newspaper.

За словами археологів, артефакт може допомогти зрозуміти поки не розшифроване письмо найдавнішої цивілізації Інду. Наман Ахуйя (Naman Ahuja), куратор брюссельської виставки, де буде представлена ​​фігурка, датує її 2000-1000 роком до нашої ери.

Фігурка має у висоту близько 30 сантиметрів і важить приблизно два кілограми. Вона у формі людини з кабанячою головою, на грудях якого є рельєфне зображення, що нагадує єдинорога. За словами археологів, фігурка, судячи з усього, зображує Вараха, аватара Вішну, що має вигляд кабана.

Вище "єдинорога" нанесено два написи: найвідомішим складовим письмом брахмі та в ієрогліфами цивілізації Інду (харрапські знаки). На підставі брахмі науковцям вдалося прочитати напис як  Цар Кі-Ма-Джі  Ша-Так-Я [втілення бога]".

Знахідку виявив місцевий житель Хері Гуджар у фундаменті власного будинку.

Писемність, яку використовувала цивілізація долини Інду з 2500 по 1900 роки до нашої ери, досі не розшифрована. Її пам'ятки представлені в основному короткими написами у формі своєрідних печаток. Складова писемність брахми з'явилася майже через півтори тисячі років після зникнення харрапських знаків. Таким чином артефакт з паралельними написами має дуже важливе значення для розуміння зв'язку між двома письменностями.

Зараз ви читаєте новину «Фігурка кабана розкриває таємницю давньої писемності індусів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі