пʼятниця, 18 травня 2018 16:08

Дослідники розповіли, чим харчувалися найдавніші предки людей

Дослідники розповіли, чим харчувалися найдавніші предки людей
Перші предки людини були вкриті хутром і мали міцні зуби. Фото: znaj.ua

Вчені знайшли генетичне підтвердження, що предки людини харчувалися жуками, комахами та іншими безхребетними істотами. Це доводять вчені з Каліфорнійського університету.

"Комахоїдні ссавці, які харчувалися виключно безхребетними, мають всі п'ять генів, пов'язаних із виробництвом хітинази. Цю ж рису мали і перші плацентарні ссавці. Як показало наше дослідження, жуки і безхребетні становили основу раціону наших перших предків", — заявив професор Крістофер Емерлінг з університету Каліфорнії, пише журнал Science Advances.

Майже у всіх тварин ділянки цих генів пошкоджені. Тільки у броненосців, трубкозубів і деяких лемурів, які харчуються тільки комахами, всі п'ять генов працюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли останки стародавнього пінгвіна віком 61 млн років

Перші теплокровні тварини з'явилися 220 млн років тому. Відомо, що вони були невеликих розмірів і мали міцні зуби.

У Польщі вченим вдалося виявити відбитки лап найдавнішого динозавра - невеликої тварини розміром з кішку. Їх залишила істота, яка пересувалися на чотирьох лапах. Це суперечить пануючому досі переконанню вчених у тому, що перші динозаври пересувалися на двох задніх лапах.

Відбитки не перевищують у розмірі 2,5-3 см. В них розпізнали ходу динозавроморфа - тварини з класу створінь, що дала початок усім динозаврам.

Тварина жила близько 250 млн років тому.

Зараз ви читаєте новину «Дослідники розповіли, чим харчувалися найдавніші предки людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі