середа, 04 січня 2023 01:30

Археологи дізналися про дивний звичай стародавньої цивілізації

Археологи дізналися про дивний звичай стародавньої цивілізації
Давнє населення Перу розмальовувало кістки мертвих. Фото: НВ

Давні перуанці фарбували кістки своїх предків у червоний колір.

Поки що невідомо, для чого. Дослідники проаналізували сотні людських останків, знайдених у долині Чінча на півдні Перу. Про це пише НВ.

Встановили, що перуанці використовувалися різні види червоної фарби. Фарбували лише останки певних людей.

Археологи взяли зразки червоної фарби з 38 різних артефактів та кісток. 25 з них були людськими черепами.

На 24 зразках фарба була отримана з охри на основі заліза, ще на 13 — з кіноварі на основі ртуті. Один зразок був комбінацією цих двох. Кіновар привозили здалека, а залізо було місцевим.

Відмінності у рецептах можуть пояснюватись елітарністю деяких похованих осіб. Їхні кістки фарбували привізним пігментом.

Більшість розмальованих кісток належали дорослим чоловікам. Однак іноді розфарбовувалися останки жінок та дітей.

Фарбу наносили пальцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли стелу із зображенням богів

"Малювання пальцями мало вирішальне значення для встановлення близьких відносин між живими та мертвими. Червоний пігмент сам натякає на це, а також на соціальні відмінності між покійними", – йдеться у дослідженні.

Також вони звертають увагу на розміщення останків.

"Деякі розфарбовані кістки, особливо черепа, були видалені та вміщені над іншими могилами, імовірно для захисту мертвих", – пишуть археологи.

Об'єднавши теорії, засновані на андських концепціях смерті, з науковим аналізом розфарбованих кістяків, вони також припускають, що червоні останки помістили у поховання після того, як їх спаплюжили завойовники.

Інші вчені вважають, що подібний ритуал був покликаний захистити кістки похованих людей від містичних сил.

Мексиканські археологи в ацтекському місті Тлателолько виявили 36 поховань. Шість тіл помістили в кулясті глечики місцевого виробництва. Рештки маленької дитини з обсидіановим ножем у черепі поклали під тарілку, повідомляє національний інститут антропології та історії Мексики.

Зараз ви читаєте новину «Археологи дізналися про дивний звичай стародавньої цивілізації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі