четвер, 06 березня 2008 18:44

Чверть століття тому розлучилися Маврикіївна та Нікітішна

Автор: фото: community.livejournal.com
  Вероніка Маврикіївна Мезозойська (актор Вадим Тонков) у гостях у групи спецназу ”Каскад” неподалік від афганського міста Кандагара, початок 1983-го
Вероніка Маврикіївна Мезозойська (актор Вадим Тонков) у гостях у групи спецназу ”Каскад” неподалік від афганського міста Кандагара, початок 1983-го

1983-го відбулися останні прилюдні виступи знаменитого на весь Радянський Союз естрадного дуету Вероніки Маврикіївни та Авдотьї Нікітішни (московські артисти Вадим Тонков і Борис Владіміров). Потім їх довго показували по телевізору, у записах. І здавалося, та і нині часом здається, що вони десь існують.

Насправді ж саме 1983-го Борис Владіміров перестав виступати. Маврикіївна вийшла на естраду сама й оголосила, що Нікітішна вийшла заміж і няньчить онуків. Але публіка не сміялася, наче на похороні. Кажуть, це був їхній перший і останній провал.

Згодом на пострадянській естраді з"явилося щось подібне — "Новые русские бабки", наша Вєрка Сердючка. Але то був інший час, інший гумор. Нинішні естрадні "нащадки" знаменитого дуету — плебеї від народження, веселі жлоби. А персонажі Тонкова і Владімірова — інші за походженням. Принаймні Вероніка Маврикіївна — нехай і стара маразматичка, але все-таки колишня аристократка й інтелігентка. До речі, одну велику російську княгиню в ХІХ ст. звали Єлизавета Маврикіївна.

Та навіщо далеко ходити — сам Тонков походив із московської аристократії. Його діда, знаменитого колись архітектора-модерніста Шехтеля, більшовики викинули з власного дому. Отже, у насмішці над шляхетним минулим у Тонкова та Владімірова був і глибоко прихований особистий драматизм. Можливо, саме через те публіка так любила цей дует.

Із ними дружив Гагарін

Обидва закінчили московський ҐІТІС і спочатку були цілком серйозними артистами, працювали в знаменитому московському театрі "Ленком" у Марка Захарова. Із ними дружив Гагарін, перший у світі космонавт.

Дует Маврикіївни та Нікітішни з"явився на всесоюзному телебаченні 1970 року і одразу став знаменитим. Ці дві маразматичні старушенції мимоволі нагадували про старих маразматиків на чолі з Брежнєвим, які тоді правили країною. До речі, саме тому Маврикіївна та Нікітішна швидко стали популярними персонажами анекдотів — поруч із Брежнєвим, Чапаєвим і Штірліцом.

Часом самі їхні жарти потрапляли в анекдотичні ситуації. Коли у СРСР подорожчав коньяк, Нікітішна запитала Маврикіївну, чим відрізняється коньяк від води. Маврикіївна як дама з освітою відповідала, що формула води — аш-два-о, а коньяку — аж вісімнадцять двадцять. Телевізійне начальство не знало, куди притулити цей діалог. І приурочило до Дня хіміка!

Вадим Тонков помер після шостого інфаркту в січні 2001 року. Бориса Владімірова не стало ще раніше.

Анекдоти про них пам"ятають і тепер. Перший зустрічний обов"язково щось та згадає. Приміром, про те, як Нікітішна питає Маврикіївну, де та відпочивала. Маврикіївна каже, що "была в Париже, купалась в Сене". Подруга категорично заявляє: "В сене не купаются, в сене любовью занимаются!".

Зараз ви читаєте новину «Чверть століття тому розлучилися Маврикіївна та Нікітішна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі