Ми звикли, що зелений чай – це потужний антиоксидант, який підвищує працездатність, очищує організм від токсинів та вільних радикалів, а також зміцнює імунну, серцево-судинну та нервову системи.
Проте ці переваги може відчути не кожен. Річ у тім, що щодо вживання цього напою є певні протипоказання, пише 24tv.
Кому не варто вживати зелений чай
Зелений чай містить чимало кофеїну, що перешкоджає засвоєнню фолієвої кислоти. Тому його не варто пити людям із глаукомою чи гіпертонією, а вагітним треба бути обережними. Якщо дуже хочеться, не робіть міцну заварку.
Важливо пам'ятати, що кофеїн також впливає на рівень заліза в організмі та не сприяє засвоєнню кальцію й магнію. Чай містить ще танін, який подразнює слизову, що погано при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найнебезпечніший напій для серця
Зелений напій категорично протипоказаний людям, що страждають від захворювань серця. Важливо пам'ятати, що він може сприяти утворенню каменів у нирках.
Яка денна норма
Щоб не провокувати проблеми зі здоров'ям, потрібно дотримуватись рекомендацій щодо кількості вживання. Дієтологиня Світлана Фус каже, що не варто пити понад три – чотири чашки на добу.
"Безпечна межа здорової дорослої людини – 400 міліграмів кофеїну на добу, але краще обмежитися 200 – 250 міліграмами. Стакан зеленого чаю має близько 30 – 50 міліграмів кофеїну", – пише фахівець.
У літній період варто пити від двох до чотирьох літрів води, щоб допомогти організму охолодитися. Цьому можуть посприяти й деякі продукти, що містять багато рідини. Одним із них є кавун, котрий містить приблизно 91,5% рідини. Ця соковита ягода є одним із найбагатших джерел лікопіну, який запобігає захворюванням на рак. Кавун нормалізує травлення, знижує калорійність раціону, виводить токсини й шлаки, а також зменшує ризик захворювання на діабет і серцеві хвороби.
Коментарі