середа, 23 грудня 2020 10:00

З якими проблемами зіштовхнеться Україна під час вакцинації від Covid-19

З якими проблемами зіштовхнеться Україна під час вакцинації від Covid-19
Фото: pexels-anna-shvets

Вакцини AstraZeneca та Pfizer, які Україна, можливо, отримає за програмою COVAX для щеплення від коронавірусу груп ризику, мають зберігатися за температури -70...80°С. В аптеках препарат навряд чи з'явиться, адже необхідні спеціальні умови зберігання.

Про це Gazeta.ua розповіла столична імунологиня Алла Мироненко.

"Дія в усіх препаратів однакова, спрямована на утворення антитіл, які б блокували вірус, щоб він не проникав у клітини. Вакцини AstraZeneca з Pfizer складаються з фрагментів генетичної інформації - РНК. Вона не є стабільною, тому має зберігатись за температури мінус 70-80 градусів. Такі вакцини навряд чи продаватимуть в аптеках, бо не зможуть витримати температурний режим. Інші виробники виготовляють вакцину на основі інших вірусів, приміром, аденовірусу", - каже Мироненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На вакцинацію українців від Covid-19 заклали мізер - економіст

При закупівлі вакцини, яка потребує низькотемпературних умов зберігання, потрібно визначити, хто за це відповідатиме.

"Необхідна колосальна організаційна робота. Колись це були обов'язки санепідемслужби. У Британії запровадили нову посаду - міністр з вакцинації. У нас навіть служби нема. Крім грошей на закупівлю вакцин, ще треба на підготовку до того, щоб цю вакцину прийняти, зберігати, транспортувати. Виникне потреба в сухому льодові, щоб розвести цю вакцину по областях. Наприклад, найдешевший морозильник на мінус 80 градусів коштує не менше 180 тисяч гривень. Таких на область потрібно хоча б 2. Також має бути температурний контроль у транспорті, який доставлятиме вакцини", - додає імунологиня.

За бюджетний кошт планують вакцинувати майже 20 млн людей із групи ризику – це медики, освітяни, прикордонники, поліцейські, а також люди за 60 років та із супутніми захворюваннями.

Зараз ви читаєте новину «З якими проблемами зіштовхнеться Україна під час вакцинації від Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі