субота, 15 жовтня 2022 08:43

Спецтема: Війна Росії проти України

ВООЗ б'є на сполох: зима загрожує Україні новою кризою в галузі охорони здоров'я

ВООЗ б'є на сполох: зима загрожує Україні новою кризою в галузі охорони здоров'я
Росіяни розбомбили у Баштанці на Миколаївщині відділення гемодіалізу. Фото: t.me/nikvesti

Цієї зими низькі температури в Україні можуть призвести до сплеску респіраторних захворювань, переохолодження та обморожень.

Зимові негаразди посилюватимуть ракетні удари Російської Федерації, попередила Всесвітня організація охорони здоров'я, передає Bloomberg.

"Занадто багато людей в Україні живуть ненадійно, переїжджають з місця на місце, мешкають у нестандартних будівлях або не мають доступу до опалення. Це може призвести до обмороження, переохолодження, пневмонії, інсульту та серцевих нападів", – заявив регіональний директор ВООЗ по Європі Ганс Клюге під час брифінгу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що потрібно українцям для лікування в європейській клініці: роз'яснення МОЗ

З початку повномасштабної війни було скоєно 620 атак на медичні установи, що обмежило доступ до медичної допомоги для й без того вразливого населення. Люди, які залишилися у районах бойових дій, швидше за все, старшого покоління чи маломобільні.

Атаки РФ на цьому тижні торкнулися електропостачання у 15 регіонах, зокрема в 10 відбулося відключення електрики.

"ВООЗ постачає електрогенератори, кисень та інше обладнання у медичні установи, а також працює над поліпшенням доступу до медичної допомоги, особливо в районах, нещодавно звільнених від російської окупації", – ідеться у повідомленні.

Майже кожна третя людина в окупованих районах або регіонах, де ведуть бойові дії, не має доступу до ліків, заявив представник ВООЗ в Україні Ярно Габіхт.

"Ракети все ще летять, тому ми повинні бути готові до наступних хвиль переміщення біженців", – додав Габіхт.

З початку повномасштабної війни було пошкоджено або зруйновано понад 800 тис. будинків в Україні. Тисячі людей зараз живуть або в центрах для біженців, або у пошкоджених будинках. Цієї зими їм може не вистачити захисту від холоду.

На окупованих територіях лікарні переповнені російськими військовими. За інформацією Генштабу, до медичних закладів на тимчасово окупованих територіях потрапляє велика кількість поранених. У місті Токмак цивільних не приймають у лікарнях через завантаженість лікарів та відсутність ліжок. Військове командування окупантів відмовляється евакуювати важкопоранених росіян на територію Росії. Оскільки якість медичних послуг вкрай низька, то смертність серед них сягає понад 50%.

Зараз ви читаєте новину «ВООЗ б'є на сполох: зима загрожує Україні новою кризою в галузі охорони здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі