вівторок, 05 січня 2021 13:12

Вакцинацію від Covid-19 проводять у 33 країнах світу

Вакцинацію від Covid-19 проводять у 33 країнах світу
Всього в світі зробили більше 13 млн ін'єкцій вакцини проти коронавірусу. Фото: Nataliya Vaitkevich: Pexels

5 грудня 2020 року Росія 1-ю у світі оголосила про масове щеплення від коронавірусу вакциною Гам-КОВИД-Вак Sputnik V, розробленою Науковим центром ім. Гамалеї.

8 грудня Велика Британія почала щеплювати найбільш вразливі групи населення препаратом Pfizer. 1-м вакцину отримав 82-річний Браян Пінкер. 30 грудня для екстреного використання схвалили й препарат AstraZeneca. Британський уряд замовив 100 млн доз цієї вакцини.

США розпочали вакцинацію 14 грудня. Для цього обрали препарат BNT162b2. Цього ж дня вакцину отримала й Канада. ЄС приступив до цієї справи 27 грудня. Угорщина і Німеччина зробили 1-ші вакцинування 26 грудня.

У Китаї використовують щонайменше 3 вакцини власного виробництва: 2 від державної національної групи Biotec - CNBG, 1 – Sinovac Biotech. Останню використовують зокрема в Туреччині і Бразилії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З якими проблемами зіштовхнеться Україна під час вакцинації від Covid-19

Усього у світі вже зробили понад 13 млн ін'єкцій вакцини проти коронавірусу. Кампанії з вакцинації почалися у 33 державах.

Українців вакцинуватимуть у 4 етапи:

- січень–квітень 2021 року — люди з критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують критичні функції у боротьбі з пандемією COVID-19;

- квітень–червень 2021-го — люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що надають медичні послуги;

- червень–вересень 2021 року — люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави;

- вересень 2021 року — березень 2022-го — люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, що виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.

"Вакцинація може затягнутися на більш як 2 роки. Бюджет на наступний рік — ганебний для медицини (159 мільярдів гривень, а МОЗ просило 296 мільярдів гривень — ГПУ), це бюджет продовження її руйнації. Якщо президент підпише його, слово має сказати вулиця. Інакше Україна буде приречена на вимирання", - каже Олег Мусій, медичний директор DocRadar, міністр охорони здоров'я 2014 року.

Вакцинуватимуть на базі наявних пунктів щеплень, мобільними бригадами з імунізації, а також у тимчасових центрах вакцинації. Держава очікує, що в рамках програми COVAX за гроші міжнародних партнерів та урядів інших країн Україна отримає близько 8 млн доз.

Зараз ви читаєте новину «Вакцинацію від Covid-19 проводять у 33 країнах світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі