понеділок, 01 лютого 2021 13:04

Учені зробили важливе відкриття про клінічну смерть

Учені зробили важливе відкриття про клінічну смерть
Лише у 14% пацієнтів зафіксували відновлення серцебиття тривалістю в кілька секунд. Фото: pixabay.com

Смерть настає максимум через 4 хв. 20 сек. після зупинки серця. Це важливо враховувати, якщо померлі дозволили передати їхні органи на донорство.

Довгий час смерть констатували за відсутності пульсу, але є інші показники життєдіяльності, які фіксують і без серцебиття. Вони свідчать, що той чи інший орган досі функціонує, пише New England Journal of Medicine.

Орган у людини, яка дала прижиттєву згоду на донорство, можна брати лише після остаточної констатації факту смерті. Оскільки виміряти всі показники життєдіяльності неможливо, лікарі користуються "правилом 5 хвилин". Якщо після зупинки серця протягом цього часу не вдається реанімувати пацієнта, можна констатувати смерть, а отже, і брати органи для донорства.

Міжнародна група лікарів вирішила перевірити це правило, дослідивши понад 2 тис. пацієнтів у 20 відділеннях інтенсивної терапії в 3 країнах. За пацієнтами спостерігали протягом 30 хв. після встановлення факту смерті.

Лише у 14% пацієнтів зафіксували відновлення серцебиття тривалістю в кілька секунд, але внаслідок якого вони не оживали. Переважно серцебиття ненадовго поновлювалося за 1-2 хв. після зупинки серця. Найдовший зафіксований дослідниками час становив 4 хв. 20 сек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 500 українців потребують нового серця

25 грудня 2019 року в Україні вперше за 15 років провели трансплантацію серця. Бригада лікарів на чолі з Борисом Тодуровим прооперували пацієнта з вираженою дилатаційною кардіоміопатією. Знакова подія для української медицини відбулася у Ковельській районній лікарні Волинської області.

Зараз ви читаєте новину «Учені зробили важливе відкриття про клінічну смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі