середа, 11 жовтня 2023 18:04

Солоний, солодкий, гіркий: вчені виявили шостий смак

Солоний, солодкий, гіркий: вчені виявили шостий смак
Крім солодкого чи кислого: вчені винайшли новий смак Фото: pinterest

На рівні з основними смаками людини: солодким, солоним, гірким, кислим і умамі, існує ще один базовий шостий смак.

Йдеться про смак хлорид амонію. Про нього розповіли дослідники з Коледжу літератури, мистецтв і науки USC Dornsife.

Назву ймовірному шостому смаку поки не придумали. Однак коли він потрапляє на язик, то створює відчуття смаку, яке описують як гіркий, солоний і трохи кислий. Хлорид амонію використовується в ліках і добривах, а також його додають, щоб зробити закуски хрусткими в деяких азійських країнах, пише New Atlas.

Під час дослідження вчені розкрили механізм, за допомогою якого смакові рецептори людини розпізнають хлорид амонію. Дослідники вважають, що це відкриття доводить існування шостого базового смаку.

"Смак хлориду амонію добре знайомий жителям скандинавських країн. Йдеться про солону лакрицю — кондитерський виріб із додаванням хлориду амонію, що надає йому особливого смаку: гіркого, солоного і трохи кислуватого", - каже авторка дослідження Емілі Ліман.

Людина відчуває смак, коли хімічні речовини взаємодіють зі спеціалізованими смаковими рецепторними клітинами (TRC) на язиці та піднебінні. Різні TRC реагують на кожен із п'яти основних смаків і вивільняють нейромедіатори в нерви, які надсилають сигнали, що дають змогу нервовій системі визначати, чи сприймається з'їдене як гірке, солодке, умамі, кисле, солоне чи суміш усіх п'яти.

Нове дослідження базується на попередньому вивченні білка otopetrin1 (OTOP1), який використовувався для визначення кислого смаку. Науковці вирішили перевірити вплив кислих TRC і OTOP1 на здатність язика відчувати хлорид амонію.

Вони ввели ген OTOP1 у вирощені в лабораторії людські клітини та піддали деякі з них дії кислоти або хлориду амонію. Дослідники виявили, що останній активує рецептор гена OTOP1 так само ефективно, як і кислота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не так з лавровим листом: пряність, з якою треба бути обережним

Надалі дослідники хочуть більш детально вивчити, як рецептор OTOP1 реагує на хлорид амонію, і як ця реакція може відрізнятися серед інших живих організмів.

"Амоній є певною мірою токсичним, тому є сенс, щоб ми розробили смакові механізми для його виявлення", — зазначає Ліман.

Подрібнити цибулю і не розплакатися може далеко не кожен кухар. Це вміння є одним з найважливіших на кухні, тому що цибуля активно використовується при приготуванні багатьох страв.

Gazeta.ua називає одну перевірену хитрість, яка допоможе стримати сльози. Навіть не відчуєте печіння в очах.

Зараз ви читаєте новину «Солоний, солодкий, гіркий: вчені виявили шостий смак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі