понеділок, 28 серпня 2023 09:58

Що найкраще їсти та пити у спеку

Що найкраще їсти та пити у спеку
У спеку найкраще їсти легкі салати Фото: pexels

У спекотні дні звичайна вода, яка не має солоного, кислого, лужного або гіркого смаку, є найкращим напоєм.

Також варто відмовитись від кофеїну, алкоголю, пише Міністерство охорони здоров' я і дає рекомендації.

Потребу в рідині найточніше відображає відчуття спраги. Пийте, щойно згадаєте про воду і відчуєте сухість у роті. Додатковим показником належної кількості рідини в організмі є колір сечі. Він повинен бути світло-жовтим. Темніші відтінки, особливо ближчі до коричневого, вказують на те, що вам варто пити більше води.

Людям із хронічними захворюваннями, особливо серцево-судинної системи, з діабетом, нирковою недостатністю потрібно бути пильними, своєчасно приймати свої ліки і розуміти міру у споживанні напоїв, яку варто обговорити зі своїм лікарем.

Холодні напої і страви зазвичай приносять полегшення, коли температура повітря надто висока. Звертайте увагу на індивідуальну переносимість напоїв з льодом і морозива. Уникайте їхньої надмірної кількості у разі нездужання.

Напої з кофеїном, особливо енергетичні, можуть спричинювати більшу втрату рідини завдяки сечогінному ефекту. Водночас кількість кофеїну, яка міститься у порції кави або чаю, не спричиняє подібних ефектів.

Яку їжу уникати

Об'ємні, насичені жирами, солоні страви. відмовтесь від великої кількості борошняних виробів та солодощів.

Перетравлення подібної їжі супроводжується значними термодинамічними ефектами, додатковим утворенням тепла. Що разом із зовнішніми впливами може негативно впливати на наше самопочуття, спричинювати втому і сонливість.

Натомість слід перейти на легші страви помірного об'єму, які можна вживати частіше ніж три стандартні прийоми їжі у періоди, коли на дворі немає спеки. Наприклад, замість стандартного обіду із двох страв (борщу, мʼяса з гарніром та салатом) краще спожити окремо легкий суп із салатом, а в інший прийом їжі – нежирне мʼясо з гарніром.

Літня їжа має бути ще більш збалансованою, ніж в інші пори року. Вона повинна містити адекватну кількість калорій, небагато жиру, солі і цукру.

М'ясні страви варто готувати з більш пісних частин без додаткового додавання жиру.

Оброблені продукти – від снеків до цукерок – влітку мають бути значно обмежені.

Фрукти, ягоди та овочі

На відміну від більшості інших харчових продуктів, у фруктах, овочах та ягодах міститься максимальний відсоток рідини. Тому вони легко перетравлюються. Є джерелом поживних речовин і відновлюють водний баланс.

Обирайте рослинну їжу з найбільшим вмістом води. Це ягоди, кавун, огірки, томати, селеру та болгарський перець, темно-зелені листові овочі (шпинат, листя салату, капусти кале).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що корисніше: соки чи вода

Якщо відчуваєте запаморочення, значний підйом або зниження кров'яного тиску, біль за грудниною, виражене серцебиття, порушення зору, мовлення, чутливості та рухів у кінцівках є підставою для невідкладного звернення за екстреною медичною допомогою.

Під час сильної спеки легко заробити зневоднення чи перегрітися аж до теплового удару. Щоб до цього не дійшло, слід попіклуватися про себе і вжити певних заходів.

Зберігайте прохолоду: прикладайте до шкіри вологий рушник, опускайте руки або ноги у прохолодну воду, приймайте прохолодний душ, але не крижаний.

Підтримуйте прохолоду у домі, вночі охолоджуйте своє помешкання. Регулярно пийте воду, адже важливо підтримувати оптимальний водний баланс, не чекаючи відчуття спраги.

Зараз ви читаєте новину «Що найкраще їсти та пити у спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі