понеділок, 22 липня 2024 17:49

З чим не можна пити каву: дев'ять продуктів, яких слід уникати

З чим не можна пити каву: дев'ять продуктів, яких слід уникати
Призведе до зневоднення, печії і порушить сон: дев'ять продуктів, які не можна їсти з кавоюФото: pinterest

Каву обожнюють пити мільйони людей по всьому світі. Особливо цей напій люблять зранку після пробудження.

Її аромат бадьорить вранці, а смак дарує насолоду протягом дня. Однак не всі знають, що деякі продукти можуть не тільки зіпсувати смак кави, а й негативно вплинути на здоров'я при сумісному вживанні. Розповімо, що краще не їсти з кавою.

Цитрусові та кава

Поєднання кави з цитрусовими фруктами чи соками може здатися привабливим, але насправді це не найкраща ідея. Кислота, що міститься в цитрусових, посилює кислотність кави, що може призвести до подразнення шлунка та печії.

Крім того, таке поєднання може негативно вплинути на засвоєння заліза із їжі.

Молочні продукти

Хоча багато хто любить додавати молоко в каву, вживання великої кількості молочних продуктів разом з кавою може бути проблематичним.

Кальцій, що міститься в молоці, сирі та йогурті, може перешкоджати засвоєнню кофеїну. Крім того, білки молока можуть пов'язувати антиоксиданти кави, знижуючи їхню корисну дію.

Солодощі та десерти

Солодкі страви в поєднанні з кавою можуть викликати різкий стрибок рівня цукру в крові, за яким слідує таке ж різке падіння. Це може призвести до перепадів настрою та енергії. Крім того, цукор посилює сечогінний ефект кави, що може призвести до зневоднення.

Алкоголь

Поєднання кави та алкоголю – популярна, але небезпечна практика. Кофеїн маскує ефект алкоголю, що може призвести до надмірного вживання спиртного. Крім того, обидва напої мають сечогінний ефект, що збільшує ризик зневоднення.

М'ясні продукти

Вживання м'яса разом з кавою може ускладнити засвоєння заліза з їжі. Таніни, що містяться в каві, зв'язують залізо, роблячи його менш доступним для організму. Це особливо важливо для людей з анемією чи схильністю до неї.

Шоколад

Незважаючи на популярність поєднання кави та шоколаду, воно може бути проблематичним для деяких людей.

Обидва продукти містять кофеїн, і їхнє спільне вживання може призвести до надмірної стимуляції нервової системи, викликаючи занепокоєння та порушення сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збережете серце та судини: яку каву пити зранку

Гострі страви

Поєднання гострої їжі та кави може посилити подразнення шлунка та спровокувати печію. Кава сама по собі стимулює вироблення шлункового соку, а гострі спеції можуть посилити цей ефект.

Банани

Хоча банани вважаються корисним фруктом, їх поєднання з кавою може спричинити дискомфорт у шлунку. Обидва продукти стимулюють вироблення шлункової кислоти, що може призвести до печії або розладу травлення.

Яйця

Вживання яєць разом із кавою може знизити засвоєння білка. Кава містить речовини, які можуть пов'язувати білки, роблячи їх менш доступними для організму. Це особливо важливо для тих, хто стежить за споживанням білка, наприклад спортсменів.

Сирі овочі

Деякі сирі овочі, особливо багаті на клітковину, можуть погано поєднуватися з кавою.

Кава стимулює перистальтику кишечника, а у поєднанні з великою кількістю клітковини це може призвести до дискомфорту та розладу травлення.

Вибір між холодною і гарячою кавою може залежати від багатьох факторів. Це і особисті уподобання, і час доби , і навіть погода. Але варто врахувати кілька моментів у виборі напою, які стосуються користі для здоров'я.

До складу холодної кави входить багато цукру, сиропу та інших солодких добавок, що робить користь від цього напою мінімальною.

Зараз ви читаєте новину «З чим не можна пити каву: дев'ять продуктів, яких слід уникати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі