вівторок, 22 березня 2016 12:12

Обережно — нітрати! Як уберегтися?

Обережно — нітрати! Як уберегтися?
фото:ladyspecial.ru

Хрумкі огірочки, зелена цибулька, рум'яна редисочка... Після довгої зими хочеться вітамінів. Проте у перших овочах їх обмаль, а от шкідливих речовин - із лишком. Як уберегтися від нітратів?

Перші овочі не дають жодної користі. Навпаки — шкодять. Бо рослини вирощують із додаванням хімії та стимуляторів. Вони накопичують дуже багато нітратів. Тому поки що краще налягати на квашені.

Всього півогірочка з нітратами плюс шматок ковбаси з майонезом за святковим столом може спричинити отруєння.

Особливо обережними слід бути дітям, вагітним, хворим на хронічні недуги.

Аби знизити кількість нітратів, продукти слід піддавати обробці:

вимочувати овочі та зелень дві-три години у холодній воді;

чистити шкірку на огірках, знімати верхнє листя на капусті, зрізати листя і хвостики у редиски;

обривати та викидати стебла кропу і петрушки.

перед уживанням прийняти аскорбінову кислоту або випити натуральний фруктовий сік;

при варінні молодої картоплі, тушкуванні капусти чи кабачків не накривати каструлю - хімічні речовини вийдуть разом із парою.

Допустимий уміст нітратів для дорослої людини - 5 мг на кг маси тіла. Порівняно легко організм справляється з дозою 15-200 мг, може справитися з 300-500 мг, а от 600 мг - уже токсичні. Всього 10 мг достатньо для отруєння немовляти.

Якщо ж нітратними овочами харчуватися часто, виникають проблеми зі щитоподібною залозою, імунітетом. Бо нітрати накопичуються в організмі й зумовлюють появу алергій та злоякісних новоутворень. Азотовмісні речовини блокують перенесення кисню в крові, викликаючи гіпоксію. Їх великі дози вражають серцево-судинну, ендокринну та центральну нервову систему.

Симптоми отруєння нітратами: головний біль, зниження тиску, нудота, блювання, діарея.

При нездужанні промийте шлунок, випийте кілька таблеток активованого вугілля та пийте багато кип'яченої води з лимоном. Зверніться до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Обережно — нітрати! Як уберегтися?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі