четвер, 19 вересня 2024 02:25

Новий ковідний штам потрохи захоплює Європу

Новий ковідний штам потрохи захоплює Європу
Новий Covid буде більш заразним, ніж попередні. Фото: who.int

Новий штам коронавірусу XEC виявили вже у 27 країнах світу на різних континентах. Незабаром він може стати домінуючим варіантом COVID-19.

За даними аналітиків, особливо "сильний ріст" захворювань на XEC спостерігається в Данії та Німеччині, пише The Independent

Виявили новий коронавірус у сотень пацієнтів у 27 країнах Європи, Північної Америки та Азії. Проте його розповсюдження неоднакове у різних країнах. Поширеність XEC є нижчою в США та Канаді, а в Європі його наявність була підтверджена в 5,96% випадках, станом на 19 серпня. При цьому у Словенії були вищі показники інфікування цим варіантом у серпні: понад 10% COVID-зразків у країні містили XEC.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний санлікар розповів про перебіг Covid-19 в Україні і хто лягає із коронавірусом в лікарню

Симптоми ХЕС:

втома,

біль у горлі,

головні болі

висока температура.

Директор Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, професор Франсуа Баллу заявив, що варіант XEC є більш заразним. При цьому він вважає, що вакцини все одно повинні забезпечувати хороший захист проти нього, оскільки цей штам належить до родини Omicron. Припускає що, XEC може стати домінуючим варіантом коронавірусу вже прийдешньої зими.

Пацієнтам із симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ на період дії воєнного стану можна дистанційно оформити тимчасову непрацездатність на п'ять календарних днів.

"Оформити тимчасову непрацездатність можна на термін не більше 5 календарних днів"

Зараз ви читаєте новину «Новий ковідний штам потрохи захоплює Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі