вівторок, 16 квітня 2024 15:58

Науковці визначили групи крові, власники яких найчастіше схильні до онкології

Науковці визначили групи крові, власники яких найчастіше схильні до онкології
Фото: pinterest

Ризик виникнення та розвитку раку може залежати від групи крові.

У тому, що така залежність існує, переконані американські науковці після сенсаційного відкриття. Їхнє твердження підтримують і інші експерти, пише pixelinform.

Сама по собі група крові не означає, що людина обов'язково страждатиме на "характерну" для неї хворобу. Тут задіяно безліч факторів, і група крові - лише один з них. Але попереджений - значить, озброєний і краще знати, чого особливо тобі варто побоюватися.

Що загрожує тим, хто має групу крові I

Головний ризик власників першої групи крові, яка є найпоширенішою серед європейців) - це виразка дванадцятипалої кишки. Імовірність розвитку цієї хвороби у людей із першою групою крові сягає 40%.

Існує думка, що I група крові зумовлює розвиток на слизовій оболонці шлунка мембранних рецепторів, чутливих до Helicobacter (бактерії, що викликає виразкову хворобу та хронічний гастрит, у деяких випадках є однією з причин розвитку лімфоми шлунка). З цієї причини у людей з цією групою крові знижена стійкість слизової оболонки шлунка до дії травних ферментів.

Для обстеження дванадцятипалої кишки слід провести гастроскопію. При виявленні виразки шлунка її варто лікувати за допомогою антибіотиків.

Люди з II групою крові

Мають схильність до гастриту зі зниженою кислотністю. На жаль, вчені з'ясували, що у власників другої групи крові на 20% більше шанс появи раку шлунка, ніж у власників інших груп крові. Цей рак небезпечний тим, що розвивається безсимптомно. Перші симптоми можуть виникнути тільки на пізній стадії розвитку, коли цю хворобу складно вилікувати. Для профілактики раку шлунка необхідно періодично робити гастроскопію.

ІІІ група крові

Дослідження показали, що у людей із третьою групою крові значно збільшено ризик розвитку раку підшлункової залози. Рак підшлункової залози дуже небезпечний, оскільки розвивається він швидко.

Для профілактики такої проблеми людям із третьою групою крові варто робити УЗД підшлункової залози. Таке дослідження необхідно проводити натще з ранку або після 6-8 годин голодування. Напередодні дослідження не варто вживати бобові та капусту, оскільки вони сприяють рясному газоутворенню, що може завадити лікареві побачити підшлункову залозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Група крові впливає на появу смертельної хвороби. Про яку йдеться

Людям із третьою групою крові необхідно робити таке дослідження хоча б раз на рік, тому що чим раніше буде виявлено рак підшлункової залози, тим більше у людини шанс вижити. Варто пам'ятати, що куріння та вживання алкоголю сильно підвищує ризик розвитку такого раку.

Носії ІV групи крові

Мають більше шансів отримати старечі проблеми з пам'яттю, ніж люди з іншими групами крові. Зауважимо, що четверта група крові на планеті найрідкісніша. До неї належить приблизно 4% населення Землі.

На жаль, рак підшлункової залози діагностується у людей із четвертою групою крові теж досить часто. А ось виразкова хвороба, захворювання легень (пневмонія, бронхіт) переслідують їх значно рідше.

В Києві торік офіційно відкрили перший в Україні банк довгострокового зберігання крові. Це дозволить зберігати її до 30 років.

Під час повномасштабного вторгнення в Україні потреба у донорах крові збільшилась в кілька разів. Окрім недостатньої кількості донорів рідкісних груп, постійно існувала додаткова проблема її збереження і транспортування.

Зараз ви читаєте новину «Науковці визначили групи крові, власники яких найчастіше схильні до онкології». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі