пʼятниця, 05 січня 2024 15:17

Група крові впливає на появу смертельної хвороби. Про яку йдеться

Група крові впливає на появу смертельної хвороби. Про яку йдеться
Науковці сказали, як група крові впливає на ранній інсульт Фото: pinterest

Вчені виявили, що люди з однією з груп крові групи А частіше страждають від інсульту порівняно з іншими. Йдеться про людей віком до 60 років.

Групи крові описують різноманіття хімічних речовин, які відображаються на поверхні наших еритроцитів. Серед найбільш відомих є ті, які називаються A і B, які можуть бути присутніми разом як AB, окремо як A або B або взагалі відсутні як O, пише Science alert.

У цих групах також є тонкі варіації через мутації у генах. Науковці ж виявили чіткий зв'язок між геном підгрупи А1 та раннім початком інсульту.

Для свого дослідження вони зібрали дані з 48 генетичних досліджень, які включали приблизно 17 000 людей з інсультом і майже 600 000 людей без інсульту. Усім їм було від 18 до 59 років.

Аналіз усього геному виявив два місця, тісно пов'язані з раннім ризиком інсульту. Виявилось, що люди, чий геном кодує варіацію групи А, мали на 16% більший шанс отримати інсульт до 60 років, тоді як у носіїв гену групи O1 ризик був нижчим на 12%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 80-річна донорка встановила світовий рекорд у здачі крові

Додатковий ризик інсульту у людей з групою крові А невеликий, тому немає потреби в підвищеній пильності чи скринінгу. Однак чому саме група крові А створює вищий ризик поки точно не встановлено.

"Це, ймовірно, пов'язано з факторами згортання крові, такими як тромбоцити та клітини, що вистилають кровоносні судини, а також інші циркулюючі білки, які відіграють певну роль у розвитку тромбів", - припустив старший автор і судинний невролог Стівен Кітнер з Університету Меріленда.

Інсульти у молодих людей менш імовірно викликані накопиченням жирових відкладень в артеріях (атеросклерозом), а частіше викликані факторами, пов'язаними з утворенням тромбів.

Позіхання – мимовільний рефлекс, з яким неможливо боротися та й не потрібно.

Цей процес дозволяє охолодити мозок, допомагає сконцентруватися, а також вчасно зрозуміти, що саме час перервати роботу і трохи відпочити. А ще занадто часте позіхання може попереджати про розвиток дійсно серйозних захворювань - так що не варто ставитися до нього занадто легковажно.
У нормі ми позіхаємо від 7 до 23 разів на добу. Якщо це відбувається частіше, можливо, варто уважніше придивитися до свого здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Група крові впливає на появу смертельної хвороби. Про яку йдеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі