четвер, 17 травня 2018 12:26

"Ліки потрібно перевіряти" - Супрун попередила про фальсифікат у аптеках

"Ліки потрібно перевіряти" - Супрун попередила про фальсифікат у аптеках
Майже кожен 10 медичний препарат фальсифікований. Фото: zak.depo.ua

Майже кожен десятий продукт медичного призначення в країнах з низьким та середнім рівнем прибутку не відповідає стандартам якості чи є фальсифікованим.

"В Україні функціонує система, яка забезпечує здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що знаходяться в обігу. Проте все ще існує ймовірність натрапити на фальсифіковані ліки. Щоби бути захищеними від підробки, будьте пильними, коли купуєте ліки та якщо виникають найменші сумніви - перевіряйте їх", - написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

Також дала інструкцію, за якою радить перевіряти аптеку. Адреса аптеки, вказана в ліцензії, має обов'язково збігатися з фактичною. Також варто оглядати цілісність упаковки, перевіряти дані виробника, термін придатності, реєстраційний номер, склад, назву препарату. Для врахування потреб людей з вадами зору, на упаковці назва лікарського засобу зазначається шрифтом Брайля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, коли в Києві введуть електронні рецепти на ліки

Офіційна інформація про виявлені фальсифіковані та неякісні лікарські засоби регулярно розміщується на сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Міністерство охорони здоров'я розробило законопроект, який обмежує рекламу лікарських засобів. Про це повідомила в.о. глави МОЗ Уляна Супрун у своєму Facebook.

Вона заявила, що реклама ліків на українському телебаченні сягає до 50% від загальної кількості реклами. Відтак 69% українців займаються самолікуванням. Як наслідок, із 10 найпопулярніших в Україні препаратів лише 3 відносяться до категорії основних лікарських засобів. Усі інші – симптоматичні та супутні.

Зараз ви читаєте новину «"Ліки потрібно перевіряти" - Супрун попередила про фальсифікат у аптеках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі