вівторок, 11 серпня 2020 15:18

Як гроза впливає на самопочуття людини

Як гроза впливає на самопочуття людини
Гроза може погіршувати проблеми зі здоров'ям людей, у яких є астма, різні види алергії, а також хронічні хвороби легенів. Фото: Pixabay

Гроза може бути небезпечною для дихальної системи людини.

Науковці з США кажуть, що особливо це стосується людей зрілого віку, пацієнтів з астмою та хронічними хворобами легень, пише НВ.

З початку 1980-х багато вчених припускали, що гроза може посилювати проблеми зі здоров'ям у людей, у яких є астма, різні види алергії, а також хронічні хвороби легенів. Пов'язували це з зернами пилку, нібито внаслідок руйнування яких під час грози алергічна речовина потрапляє в атмосферу. Як доказ, учені надавали дані про спалахи захворювань дихальних шляхів, зокрема астми, під час сезону сильних гроз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спека в межах норми - прогноз погоди до кінця літа

Нещодавно пульмонологи з Гарвардського університету опублікували результати дослідження, яке тривало близько 14 років. Вчені підтвердили, що під час гроз у відділеннях невідкладної допомоги США справді збільшувалася кількість пацієнтів, які надходили з респіраторними захворюваннями. Насамперед це стосувалося літніх американців і людей із хронічними захворюваннями легенів.

Дослідники пов'язують це не з впливом пилку під час грози, а з підвищенням температури повітря і збільшенням рівня забруднення атмосфери, яке, як правило, відбувається безпосередньо перед грозою. Оскільки метеорологи прогнозують посилення і почастішання гроз у США зі зростанням температури в країні, медики заявляють про ще один негативний ефект кліматичних змін для здоров'я людини.

"Ми визначили скромне, але реальне збільшення звернень до відділень невідкладної допомоги у разі проблем з легенями під час гроз, особливо серед пацієнтів з астмою… Серед дорослих старше 65 років у США, за нашими оцінками, близько 52 тис. додаткових звернень до невідкладної допомоги з приводу дихальних шляхів за 14 років, які ми вивчали, були пов'язані з грозами", — заявили автори роботи.

12 серпня на територію України почне переміщатися прохолодне повітря з північного заходу Європи. В більшості областей, крім Закарпаття і крайнього півдня, температура знизиться, особливо в північних областях.

Зараз ви читаєте новину «Як гроза впливає на самопочуття людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі