четвер, 12 листопада 2020 06:31

Щохвилини від запалення легень помирають двоє малюків

Щорічно, 12 листопада в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією. За даними ВООЗ, запалення легень є причиною близько 15% дитячих смертей віком до п'яти років. Щохвилини на планеті від захворювання помирають два малюки.

Автор: Gustavo Fring: Pexels
  Лікувати пневмонію самостійно небезпечно. У випадку виявлення симптомів необхідно звернутися до сімейного лікаря.
Лікувати пневмонію самостійно небезпечно. У випадку виявлення симптомів необхідно звернутися до сімейного лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми втрачаємо хороші препарати - Комаровський пояснив, як лікувати коронавірусну пневмонію

Пневмонія – форма гострої респіраторної інфекції, що вражає передусім основний функціональний елемент легень - альвеоли. Основною причиною захворювання є вірус - герпесу, грипу і парагрипу, а також бактерії: пневмококи, стафілококи, стрептококи, гемофільна паличка, гриби, які проникають в організм людини переважно повітряно-крапельним шляхом.

Симптоми:

- кашель;

- ускладнене та прискорене дихання;

- висока температура тіла;

- свистячі хрипи під час дихання.

Діагностувати запалення легень може виключно медик. Для того він прослуховує пацієнта через фонендоскоп, направляє його на рентгенографію або ж аналіз крові. Якщо у хворого немає задишки - призначає лікування в домашніх умовах. В такому разі лікарі радять придбати пристрій, що визначає рівень кисню у крові. Він допомагає не упустити моменту настання ускладнення.

"Одним із критеріїв прогресування пневмонії є зниження насичення киснем тканин організму. Це можна визначити пульсоксиметром. Якщо показник нижче 95% - це може свідчити, що хвороба прогресує. Варто повідомити лікарю. Тоді медичний працівник на місці оцінює стан хворого та призначає інтенсивніше лікування, або госпіталізацію із застосуванням кисню", - каже Андрій Процик, інфекціоніст.

Лікувати пневмонію самостійно небезпечно. Якщо згаяти час, то може розвинутися абсцес легенів.

Зараз ви читаєте новину «Щохвилини від запалення легень помирають двоє малюків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі