вівторок, 02 січня 2024 13:36

Що буде, якщо регулярно сидіти 10 годин поспіль щодня

Що буде, якщо регулярно сидіти 10 годин поспіль щодня
Науковці пояснили, як сидячий спосіб життя пов'язаний з деменцією Фото: pinterest

Якщо ведете малорухливий спосіб життя, згадайте, коли востаннє вставали і гуляли.

Науковці зробили висновок, що сидячий спосіб понад 10 годин на день пов'язаний із вищим ризиком деменції, пише realsimple.

Тому варто взяти до уваги старовинну пораду вставати і ходити кожні 20-30 хвилин або принаймні раз на годину. Людям не призначено сидіти чи лежати протягом тривалого безперервного періоду часу. Звісно, за винятком випадків, коли ми спимо, хворіємо чи поранені.

Ризики сидячого способу життя

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), понад 60 відсотків дорослих у США не отримують рекомендованої кількості фізичної активності, необхідної для оптимального здоров'я, і приблизно 25 відсотків дорослих у США ведуть малорухливий спосіб життя, тобто вони зовсім не займаються спортом.

Недостатня щоденна фізична активність пов'язана з різними негативними наслідками для здоров'я. Є ризик померти від хвороб серця, діабету, високого кров'яного тиску та раку товстої кишки. Це також підвищує ймовірність розвитку розладів настрою та психічного здоров'я, таких як тривога та депресія, а також стійких болів і травм через погане здоров'я м'язів, суглобів і кісток.

Дослідження 2023 року, опубліковане в JAMA, припускає ще один потенційний зв'язок між сидячим життям і здоров'ям, і це пов'язано зі здоров'ям мозку в міру старіння. Ознайомившись із попередніми даними майже 50 000 учасників Біобанку Великобританії віком від 60 років, дослідники виявили, що "серед людей похилого віку більше часу проводять у сидячому життєдіяльності", або взагалі не рухаються,"суттєво пов'язане з більш високою частотою загальної деменції".

Учасники, у яких на початку не було деменції, носили акселерометри (пристрої, які відстежують рух) на зап'ястях, щоб оцінити їх сидячу поведінку (або загальний рівень активності). Після 6-річного періоду спостереження у 414 з них була діагностована деменція.

Три способи менше сидіти

Виділяти час для формальних вправ — годину в тренажерному залі, тренування з обтяженнями, заняття з обертанням, пробіжку — завжди заохочується та є фантастичним способом компенсувати всі недоліки сидіння протягом більшої частини дня.

Поїздки на роботу

Подумайте про те, як ви добираєтеся від точки А до точки Б. Чи можете ви припаркуватися трохи далі від офісної будівлі, щоб пройти ще кілька кроків.

Вийти з автобуса на зупинку раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про що говорить звичка колупатися в носі

Піднятися сходами замість ескалатора.

Їздити в магазин на велосипеді замість того, щоб їздити маршрутним таксі чи машиною.

Робіть часті перерви, щоб перервати довгі періоди сидіння під час роботи. В перерві не треба думати, що ви поганий працівник, який ухиляється від своїх робочих обов'язків. В цей час ви піклуєтеся про своє тіло та мозок, щоб довго виглядати у своїй найкращій формі.

Метушливі рухи можуть допомогти підтримувати здорову вагу, упоратися зі стресом. Та найголовніше - подовжити життя.

Малорухливий спосіб життя недобре впливає на людину. Але якщо метушитеся, коли сидите, то це насправді зменшує ризик довгострокових проблем зі здоров'ям. Сидячий спосіб життя збільшує всі причини смертності, подвоює ризик серцево-судинних захворювань, діабету та ожиріння, а також підвищує ризик депресії та тривожності.

Зараз ви читаєте новину «Що буде, якщо регулярно сидіти 10 годин поспіль щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі