пʼятниця, 01 листопада 2019 16:24

Чи чекати нової хвилі дифтерії: яка в Україні ситуація зі щепленнями

Чи чекати нової хвилі дифтерії: яка в Україні ситуація зі щепленнями
В Україні лише третина дітей до року вакцинована. Фото: naiu.org.ua/

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька заявила, що в країні вакциновано лише 39% дітей віком до року. Старші діти щеплені на 60-70%.

Доросле населення вакциноване на 52%, розповіла вона на брифінгу.

Найвищий рівень вакцинації проти дифтерії у Кіровоградській, Миколаївській області та Києві.

Найменше вакциновано дітей - менше 50% немовлят - в Закарпатській, Івано-Франківській та Харківській областях.

Менше 40% дорослих щеплені в Закарпатській, Луганській, Одеській, Харківській та Чернігівській областях. Більше 80% дорослих пройшли вакцинацію в Запорізькій області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна на порозі страшної епідемії" - Зеленського просять зібрати РНБО

Скалецька підкреслила, що інфекція поширюється повітряно-крапельним шляхом. Відповідно, заразитися нею дуже легко, а основним способом запобігти захворюванню - зробити щеплення.

За її словами, у всіх областях закупили і роздали достатню кількість вакцин для щеплення. Для цього треба звернутись до свого сімейного лікаря.

Гендиректор центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта розповів, що діагноз дифтерія підтвердився вже у 21 людини, з них 19 випадків зареєстровано в жовтні.

Дифтерія — гостре інфекційне захворювання, яке спричиняє набрякання й запалення ротоглотки. Відбувається сильна інтоксикація всього організму з ураженнями серцево-судинної та нервової систем і нирок.

Зараз ви читаєте новину «Чи чекати нової хвилі дифтерії: яка в Україні ситуація зі щепленнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі